tradicija
SUTRA, NA MALI BOŽIĆ SE MESI VASILICA PO RECEPTURI NAŠIH BAKA: 1 ukras je OBAVEZAN, a evo i šta nalažu OBIČAJI
One mogu biti i slane i slatke, ali jedno im je zajedničko: mese se sa mnogo ljubavi i jedu tople na Mali Božić
Vernici Srpske pravoslavne crkve , 1. januara po julijanskom, odnosno 14. januara po gregorijanskom kalendaru, slave praznik Mali Božić, ali i Svetog Vasilija Velikog. Domaćinstva koja ovog sveca slave kao krsnu slavu danas se posevno raduju i u to ime pripremaju Vasilice.
One mogu biti i slane i slatke, ali jedno im je zajedničko: mese se sa mnogo ljubavi i jedu tople na Mali Božić! Mogu se umesiti od kiselog ili lisnatog testa, ukrasiti na poseban način, a zajedničko im je što se prelivaju medom. Razlog je taj što se Sveti Vasilije Veliki naziva pčelom crkve Hristove, koji je vernicima darivao med, a bezbožnike “ubadao” svojom žaokom.
U pojedinim krajevima vasilica se pravi kao obična proja, ali se ukrašava na poseban način.
Slatke vasilice se šaraju tako što se nekoliko strukova slame uvežu u snopić crvenim koncem pa se onda njihovim vrhovima izbocka testo u obliku krsta. Za proju-vasilicu, domaćica pripremi grančice zove, veže ih u snop pa njime izvadi kružiće testa koji se kasnije daju stoci kako bi bila napredna cele godine.
Vasilice sa medom
Sastojci:
800 g brašna 200 g masti 40 g svežeg kvasca 1 kašičica soli 1 kašika šećera mlaka voda med
Priprema:
Izmešajte brašno i mast pa polako dodajte uskisli kvasac i so, umesite meko testo i podelite ga na manje lopte. Nakon što je testo naraslo, razvijte svaku loptu u manju lepinju. Jednu lepinju razvijte oklagijom i isecite na tanje trake koje ćete koristiti za ukras.
Ostale lepinje preklopite na sredini, formirajte ih u oblik hlepčića i ukrasite uvijenom trakom. Vasilice stavite u podmazani pleh posut brašnom i ostavite da narastaju još desetak minuta. Pecite na 200 stepeni C, poslužite tople i prelivene medom. U nekim krajevima se vasilice peku u obliku običnih okruglih lepinja.
Vasilica od projinog brašna
Sastojci:
3 šoljice kukuruznog brašna 3 šoljice pšeničnog brašna 3 jaja 2 šoljice ulja 1 prašak za pecivo kašičica soli3 šoljice kisele vode
Priprema:
Umutite jaja, dodajte vodu i ulje, pa polako dodajte izmešanom brašnu sa praškom za pecivo. Pecite u podmazanom plehu na oko 200 stepeni C.
(Espreso/Alo)