otkrivamo
EVO ZAŠTO ŠKOTI DODAJU VODU U VISKI: Imaju JAK razlog, ni najveći ljubitelji NISU ZNALI
Irska i Škotska, sa svojim dugim tradicijama pravljenja "vode života", uspele su da steknu određene zavisnosti u kombinovanju plemenitog pića sa odgovarajućim tečnostima
Viski u Rusiji uopšte nije isti kao u Engleskoj ili Irskoj. Tamo mogu popiti čašu vina pre večere ili čašu viskija posle, ali kod nas količinu koja se popije određuje samo mogućnosti gostiju i finansije domaćina. Šta pijemo sa viskijem? Ovo je dvosmisleno pitanje - izbor zavisi ne samo od vrste pića, već i od preferencija gostiju.
Šta piju sa viskijem u Evropi i SAD?
Irska i Škotska, sa svojim dugim tradicijama pravljenja "vode života", uspele su da steknu određene zavisnosti u kombinovanju plemenitog pića sa odgovarajućim tečnostima. Čak su i SAD, uprkos svojoj ne tako dugoj istoriji, dobile nekoliko ideja. Pa, Rusija ima svoje tradicije - gozbe bez obilne hrane su retke kao i gosti koji ne piju.
Najčešće se viski meša sa tečnostima kao što su:
voda; kafa; kokteli sa alkoholnim i bezalkoholnim komponentama.
Voda je upravo ono što dodaju sami Škoti. Voda omekšava ukus i smanjuje snagu. Količina aditiva varira od nekoliko kapi do odnosa od 50 do 50 - ovde sve odlučuju individualne preferencije, kao i jačina i ukus određenog pića.
Protivnici ovog razblaživanja ističu da je viski već tokom flaširanja razblažen vodom. Dodavanje dodatne tečnosti tokom serviranja dovodi do neravnoteže u ukusu i aromi pića zbog razlika u hemijskom sastavu vode između kupca i proizvođača.
(Espreso)