Dijabetes, Foto: Olaf Karwisch / Panthermedia / Profimedia

OPREZ

OVA HRANA JE OPASNA ZA DIJABETIČARE: Srbi tamane pojedinu SA SPISKA, a ne znaju kolike su POSLEDICE

Dijabetes je hronična bolest koja je dostigla epidemijske razmere među odraslima i decom širom sveta.

Objavljeno: 13.01.2023. 15:30h

Osim odgovarajućim lekovima, ovu bolest možete držati pod kontrolom i pravilnim odbarom namirnicama. U nastavku pročitajte koju hranu treba da izbegavate ako imate dijabetes.

Šta je dijabetes?

Dijabetes je hronični sistemski poremećaj metabolizma, koji se karakteriše hiperglikemijom, odnosno trajno povišenim nivoom glukoze u krvi. U današnje vreme ubraja se u najčešća endokrinološka oboljenja.

Može biti genetski predodređen, ali i uzrokovan brojnim spoljašnjim faktorima, poput loše ishrane, gojaznosti, stresa, fizičke neaktivnosti, koji su karakteristični za savremeni način života.

Dijabetes nastaje zbog smanjenog lučenja hormona insulina, zbog čega dolazi do otežane razmene ugljenih hidrata, masti i proteina u organizmu, što posledično oštećuje funkciju krvnih sudova, nerava i drugih vitalnih organa.

foto: Profimedia

Postoje dva tipa dijabetesa – dijabetes tip 1 i dijabetes tip 2.

Dijabetes tip 1 se najčešće javlja kod mlađih osoba, a može biti nasledan ili uzrokovan različitim toksičnim faktorima iz spoljašnje sredine. U pitanju je autoimuni proces, u kojem se oštećuju beta-ćelije pankreasa, što dovodi do smanjenog lučenja insulina, te posledično i do hiperglikemije.

Dijabetes tip 2 nastaje kao posledica različitih abnormalnosti na nivou perifernih tkiva. Od ovog tipa najčešće obolevanju osobe starije od 40 godina. Tu spada i gestacijski dijabetes, koji se može javiti u trudnoći.

Na koji način unos ugljenih hidrata utiče na dijabetes?

Ugljeni hidrati, proteini i masti su makronutrijenti koji telu pružaju energiju.

Među njima ugljeni hidrati imaju daleko najveći uticaj na šećer u krvi. To je zato što se razlažu na šećer ili glukozu, te apsorbuju u krvotok.

Kada ljudi sa dijabetesom konzumiraju previše ugljenih hidrata odjednom, nivo šećera u krvi može veoma porasti. Vremenom, visoki nivoi šećera u krvi mogu oštetiti nerve i krvne sudove u organizmu, što može biti osnova za razvoj srčanih bolesti, bolesti bubrega i drugih ozbiljnih zdravstvenih stanja.

Ograničavanje i pravilan izbor ugljenih hidrata može sprečiti skokove šećera u krvi i značajno smanjiti rizik za nastanak komplikacija dijabetesa.

Zbog toga je važno da, ukoliko imate dijabetes, izbegavate određenu hranu i piće. Prilikom odabira hrane, potražite namirnice koje imaju nizak glikemijski indeks, jer one sporije podižu i spuštaju nivo šećera u krvi.

Hrana koju treba da isključite iz ishrane ukoliko imate dijabetes

1. Zaslađena pića

Gazirana pića i slatki napici sadrže mnogo ugljenih hidrata, koji povećavaju nivo šećera u krvi.

Takođe, visok sadržaj fruktoze u njima povezan je sa rezistencijom na insulin i povećanim rizikom za razvoj gojaznosti, masne jetre i drugih bolesti.

Studije sugerišu da konzumiranje pića zaslađenih šećerom može povećati rizik za razvoj stanja povezanih sa dijabetesom, poput bolesti masne jetre. Štaviše, visoki nivoi fruktoze u zaslađenim pićima mogu dovesti do metaboličkih promena, koje uzrokuju masnoće na stomaku i potencijalno štetne nivoe holesterola i triglicerida.

Da biste nivo šećera u krvi držali pod kontrolom, te smanjili rizik za razvoj ovih bolesti, umesto slatkih napitaka konzumirajte vodu ili nezaslađen čaj.

2. Transmasti

Transmasti su nezasićene masti, koje su hemijski promenjene kako bi se povećala njihova stabilnost.

Nalaze se u margarinu, nekim kikiriki puterima, raznim namazima i zapakovanoj hrani. Štaviše, proizvođači hrane ih često dodaju krekerima, kolačima i drugim pecivima kako bi produžili rok trajanja proizvoda.

Iako transmasti direktno ne povećavaju nivo šećera u krvi, one su povezane sa povećanom upalom u organizmu, insulinskom rezistencijom i masnoćom na stomaku, nižim nivoom HDL (dobrog) holesterola i oslabljenom arterijskom funkcijom.

Najbolje je da izbegavate bilo koji proizvod, na čijoj listi sastojaka piše „delimično hidrogenizovan“ ili „potpuno hidrogenizovan“.

3. Beli hleb, beli pirinač i testenine

Beli hleb, pirinač i testenine su prerađene namirnice bogate ugljenim hidratima, a siromašne vlaknima, koja usporavaju rast šećera u krvi.

Pokazalo se da konzumiranje hleba, pogačica i drugih namirnica od rafinisanog brašna značajno povećavaju nivo šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom tipa 1 i tipa 2.

U jednoj studiji pokazalo se i da testenine bez glutena podižu šećer u krvi, pri čemu vrste na bazi pirinča imaju najveći efekat.

Druga studija je otkrila da hrana sa visokim sadržajem ugljenih hidrata ne samo da povećava nivo šećera u krvi, već i smanjuje funkciju mozga kod ljudi sa dijabetesom tipa 2.

U drugim istraživanjima pokazalo se da zamena hrane sa niskim sadržajem vlakana hranom sa visokim sadržajem vlakana značajno smanjuje nivo šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom.

4. Aromatizovani napici na bazi kafe

Kafa je povezana sa nekoliko zdravstvenih koristi, uključujući smanjeni rizik za razvoj dijabetesa.

Međutim, aromatizovane napitke sa ukusom kafe treba posmatrati kao tečni desert, a ne kao zdrav napitak, jer su puni ugljenih hidrata.

Da biste držali šećer u krvi pod kontrolom i sprečili debljanje, izaberite običnu kafu ili espreso bez mleka.

5. Zaslađivači kao što su med, javorov i agava sirup

Med, agava i javorov sirup nisu toliko prerađeni kao beli šećer, ali mogu imati slične efekte na šećer u krvi, insulin i markere upale.

Ljudi sa dijabetesom često pokušavaju da smanje unos belog šećera, kao i poslastice poput slatkiša, kolačića i pita. Međutim, drugi oblici šećera takođe mogu izazvati skokove šećera u krvi. Ovo uključuje braon šećer, ali i prirodne šećere kao što su med, agava i javorov sirup.

Iako ovi zaslađivači nisu visoko prerađeni, sadrže najmanje onoliko ugljenih hidrata kao i beli šećer.

Umesto njih koristite prirodne zaslađivače sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, poput stevije, kokosovog šećera ili eritritola.

6. Sušeno voće

Voće je odličan izvor nekoliko važnih vitamina i minerala, uključujući vitamin C i kalijum. Proces sušenja voća dovodi do gubitka vode, što dovodi do još veće koncentracije ovih hranljivih materija.

Nažalost, sušenjem se povećava i količina šećera u voću.

Ako imate dijabetes, ne morate se potpuno odreći voća. Konzumiranje voća sa niskim sadržajem šećera, poput bobičastog voća i Granny Smith jabuke, odlično je za optimalnu kontrolu šećera u krvi.

7. Zapakovane grickalice

Zapakovane grickalice su obično visoko prerađena hrana napravljena od rafinisanog brašna, koja može brzo povećati nivo šećera u krvi.

Ako ogladnite između obroka, bolje pojedite orašaste plodove ili nekoliko štapića celera ili šargarepe sa humusom.

8. Poslastice poput torti i kolača

Torte i kolači su takođe najčešće napravljeni od rafinisanog brašna, a sadrže i transmasti (margarin), kao i velike količine šećera, što može podići nivo glukoze u krvi.

Trudite se da sami spremate zdrave deserte, koji se sastoje od namirnica koje imaju nizak glikemijski indeks.

(Espreso/totallywellness.rs)