Ledene kocke, Foto: Printscreen/Youtube/Sherpica Recipes

recept

PRIPREMITE POSNE LEDENE KOCKE ZA SVETOG JOVANA: Mekane kao duša, a 1 sastojak daje posebno SLADAK UKUS

Ledene kocke imaju i posnu varijantu koja je jednako ukusna kao i mrsna

Objavljeno: 12.01.2023. 21:55h

Sveti Jovan ove godine pada u petak, pa svečana trpeza treba da bude posna. U današnje vreme je to dosta olakšano, jer za skoro svaki mrsni recept postoji i posna varijanta. Već smo vam pisali kako možete da napravite čuvene torte u posnoj verziji kao što je Vasina, reforma...

Isprobajte i najlepši kolač, a to su ledene kocke. Posne ledene kocke će vas oduševiti već na prvi zalogaj, a svi gosti će tražiti repete.

foto: Printscreen/Youtube/ Domaći Recepti

Sastojci:

Za koru:

oko 350 g brašna

1 čaša šećera

2 kašike kakaoa

1 kašičica sode bikarbone

1 kašičica cimeta

300 ml vode

300 ml ulja

5 kašika meda

Za sirup:

200 ml vode

80 g šećera

foto: Printscreen/Youtube/ Domaći Recepti

Za fil:

1,5 l biljnog mleka

10 kašika šećera

15 kašika gustina

370 g margarina

Za glazuru:

200 g posne čokolade

4 kašike ulja

Priprema:

foto: Printscreen/Youtube/ Domaći Recepti

Kako se pravi kora:

Pomešajte brašno, šećer, kakao, sodu bikarbonu i cimet. Lepo sjedinite, pa dodajte vodu, ulje i med. Promešajte tako da svi sastojci lepo sjedine. Sipajte u tepsiju obloženu pek papirom. Pecite na 180°C oko pola sata. Ostavite koru da se ohladi, pa za to vreme spremite sirup. Pomešajte vodu i šećer, pa kad proključa ostavite par minuta da se ohladi i toplim sirupom prelijte ohlađenu koru.

Napravite fil:

U mleko (1 I) dodajte šećer i ostavite da proključa, a u preostalo mleko sipajte gustin i dobro promešajte da ne ostanu grudvice. Zatim sipajte u provrelo mleko sa šećerom. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi. Umutite margarin sobne temeperature, pa postepeno dodajte u ohlađeni fil i sjedinite sve mikserom. Premažite preko kore.

foto: Printscreen/Youtube/ Domaći Recepti

Glazura se sprema ovako:

Istopite čokoladu sa uljem, pa sipajte preko fila. Stavite u frižider da se stegne. Možete da ga ukrasite kakaom.

(Espreso/Stvar ukusa)