upamtite
STAVITE TEGLU AJVARA NA OVO MESTO U KUĆI: Evo šta će se desiti nakon nekog perioda
Evo liste potrepština koje morate da držite dalje od frižidera
Mnogim namirnicama nije mesto u frižideru, iako ih mnogi od nas tamo drže. Postoje druga mesta na kojima bi trebalo da ih čuvamo kako bi što duže trajale.
Evo nekih od njih:
1. Hleb
Ako stavite hleb u frižideru, on će se još brže osušiti, plus će pokupiti sve mirise iz frižidera. Ako je hleb veliki i nije vam potreban u tolikoj količini, odsecite jedno parče, a ostatak zamrznite.
2. Beli luk
Beli luk uopšte ne može da podnese hladnoću. Apsolutno nema potrebe da ga držite u frižideru. Na sobnoj temperaturi može da izdrži i po nekoliko meseci. Preduslov je da ima dobru ventilaciju, tj. da nije ostavljen u plastičnoj kesi.
3. Zimnica
Veruje se da se svi umaci i začini moraju čuvati direktno u frižideru. Međutim, namirnice poput sirćeta, šećera i soli su odlični konzervansi. Sos poput ajvara, kečapa i drugih mogu da stoje u ostavi bez problema. Što duže stoje u ostavi, biće sve ukusniji.
4. Krompir
Frižider može da pokvari ukus krompiru, jer skrob pretvara u šećer. Krompir je najbolje čuvati u ostavi, u papirnoj kesi.
5. Paradajz
Frižider će uništiti ukus paradajzu. Najbolje je da ovo voće čuvate u kuhinji na pultu, ali nikako na direktnoj svetlosti.
6. Luk
Crveni luk može samo brzo da istruli u frižideru. Luk se najbolje čuva u mrežastim vrećama koje će mu obezbediti ventilaciju.
7. Kafa
Frižider može samo da pokvari ukus kafe, osim toga, ona ima tako jak miris da će sve namirnice u frižideru mirisati na kafu.
(Espreso/Kolektiv.me)