njami
ORIGINALAN RECEPT ZA PIJANE RUŠTULE: Ovo je tajna HRSKAVOG DESERTA
Pospite ih šećerom u prahu i uživajte
Pijane ruštule su primorska hrskava poslastica. Postoji više naziva ove poslastice, a ukus je toliko jedinstven da ćete je stalno praviti.
Sastojci:
500g brašna
5 jaja
5 kašika ulja
5 kašika šećera
5 kašika mleka
prašak za pecivo
3 kašike rakije
narendana korica limuna
ulje za prženje
šećer u prahu
Priprema:
Prvo pomešati brašno i prašak za pecivo.
Zatim umutiti jaja, šećer, mleko, narendanu koricu limuna, rakiju i ulje. Nakon što je smesa sjedinjena postepeno dodavati brašno i mešati sve dok testo ne postane elastično.
Testo podeliti na dva ili više delova i svaki deo razviti oklagijom na debljinu od 5mm. Potom seći trakice (15x2cm). Trakice možete zavezati u čvor ili ih raseći po sredini, pa provući jedn kraj kroz prorez ili samo ostaviti prorez po sredini.
Peći u ulju 2-3 minuta sa obe strane, trebalo bi da budu svetlo zlatne boje. Ruštule vaditi na papirni ubrus kako bi uklonili višak masnoće. Pre služenja tople ruštule posuti šećerom u prahu. Ako vam ruštule kojim slučajem preostanu, čuvati ih u limenoj kutiji za keks.
"Starinski recepti kažu koliko jaja, toliko šećera isto toliko kašika mleka i ulja. Muti se ručno dok te ruka ne zaboli pa se tada narenda kora limuna i doda obavezna rakija, kad se ruštule napiju rakije, neće piti previše ulja (veoma koristan savet)".
(Espreso/NajŽena/Lana Vidović)