recept
PRE NEGO ŠTO UBACITE KIFLICE U RERNU OBAVEZNO IH PREMAŽITE 1 SASTOJKOM: Nakon toga će biti mekane kao duša
Domaće kiflice možete da poslužite kao predjelo za slavu, ali i za doručak ili večeru
Napravite domaće kiflice koje su mekše i ukusnije nego bilo koje kupljene. Ovo je osnovni recept koji uspeva sa kojim nema greške, jer uspeva i onima koji su početnici u kuhinji.
Sve što treba da uradite jeste da umesite testo, a ako ispratite korake uspeće vam iz prvog pokušaja, nafilujte po želji, naš predlog je sir, ali takođe možete da koristite džem, šunku, krem... Pre nego što krenete da pečete kiflice obavezno ih premažite jajetom i preko svake stavite parče putera, jer će tako biti mekane i sutradan.
Sastojci:
500 ml mleka
1 kašika šećera
20 g kvasca
oko 1 kg brašna
1 kašika soli
150 ml ulja
Za punjenje:
250 g feta sira (ili nekog belog sira)
100 g kisele pavlake
Za premazivanje:
1-2 jajeta
susam, kim
1 pakovanje putera (može margarin)
Priprema:
Mleko zagrejte, ali nemojte da ostavite da proključa. Zatim dodajte izmrvljeni kvasac i šećer, promešajte i ostavite 10-ak minuta da se kvasac aktivira. Zatim sipajte ulje i postepeno dodajte brašno i so. Umesite glatko testo. Pokrijte krpom i ostavite da nadođe nekih pola sata.
U posudi sjedinite sir i pavlaku, a ako je potrebno začinite po želji. Zatim testo podelite na 8-10 delova i oblikujte loptice. Svaku lopticu razvucite u tanji krug i isecite trouglove. Nafilujte smesom od sira i pavlake, pa urolajte.
Ređajte na pleh, pa premažite umućenim jajetom, pospite susamom ili kimom, pa preko svake stavite parče putera.
Pecite u zagrejanoj rerni na 250°C nekih 15-20 minuta. Ostavite par minuta da kiflice lepo upiju puter i onda možete da služite.
(Espreso/Stvar ukusa)