recept
SVEČANA SALATA SA ĆURETINOM POSLE KOJE MIMOZA PADA U ZABORAV: Pripremite je za Srpsku Novu godinu (VIDEO)
Svečana salata sa ćuretinom je odlično rešenje slavski sto
Završio se Božićni post i približava se Pravoslavna Nova godina. Svaka domaćica želi da obogati svečanu trpezu ukusnim jelima, a naš predlog je svečana salata sa ćuretinom, voćem i povrćem.
Pravi se jednostavno i brzo, a čim je probate ruska i mimoza će pasti u zaborav. Samo se meso kuva, ostalo se isecka i poslaže u posudu. Stoji 15 minuta u frižideru i može da se posluži. Ono što joj čini osvežavajućom je jabuka koja se dodaje.
Sastojci:
250-300 g ćurećeg belog mesa (može pileće)
1 konzerva kukuruza (može smrznuti)
1 krastavac
1 kisela jabuka
100 g majoneza
1/2 limuna
peršun
Priprema:
Meso skuvajte u komadu, u posoljenoj vodi, procedite i ostavite da se ohladi. Isecite koru krastavca baš tanko, a onda urolajte da napravite ružu koja će vam biti potrebna za ukrašavanje. Meso iseckajte, kao i krastavac i jabuku na sitne kockice. Jabuku prelijte limunovim sokom i promešajte.
Okruglu posudu lepo obmotajte providnom folijom. Sipajte 2/3 količine kukuruza i premažite majonezom. Zatim dodajte jabuke i opet premažite majonezom. Poređajte krastavac i onda opet ide sloj majoneza. Poslednji red je meso i sve lepo utisnite, pa ostavite 15 minuta u frižideru da se sastojci lepo sjedine.
Stavite tacnu na posudu sa salatom i okrenite. Skinite foliju i ukrasite preostalim kukuruzom. Na vrh stavite ružu koju ste napravili od kore krastavca i ukrasite zrnom nara i peršunom, ako želite.
(Espreso/Stvar ukusa)