recept
ČIZKEJK PO ORIGINALNOJ RECEPTURI: Postoje trikovi koji će vam OLAKŠATI PRIPREMU, na 1 stvar POSEBNO obratite pažnju
Ako želite da napravite savršeno vazdušast i kremast čizkejk onda je ovo recept za vas
Čizkejk je poslastica koja je popularna u celom svetu, a u nastavku teksta pročitajte originalni recept. Sastojci su slični kao i za skoro svaki čizkejk, ali postoji par trikova koji će vam olakšati pripremu, a kolač će uvek ispasti savršeno.
Najvažnije je da sastojci za fil budu sobne temeprature, jer će se tako lakše umutite i neće ostati grudvice.U fil obavezno dodajte i malo brašna jer ono omogućiti da prilikom pečenja ne popuca, a i lepše će sjediniti ostale sastojke. A za bolji ukus dodajte i ekstrakt vanile, a ako imate seme to je još bolje.
Za vazdušastu teksturu čizkejka, jaja su jako bitna, ali nikako nemojte da ih dodajte odjednom, jer ćete tako uništiti strukturu fila. Dodajte ih odvojeno i mutite samo dok ne vidite da su se sjedinili sa ostalim sastojcima. Nemojte da preterujete.
Kako fil ne bi pukao obložite kalup alu folijom, pa je stavite u drugu tepsiju sa vodom. Ovo pečenje na pari će sprečiti da se čizkejk osuši i popuca. Kako ne bi izgoreo pecite ga samo sat vremena, a zatim i sat vremena ostavite u isključenoj rerni da se pečenje dovrši.
Ako se ipak desi da pukne, napravite jednostavan preliv i on će popraviti stvar. Možete da ga koristite i ako čizkejk ne pukne. Ukrasite po želji i uživajte u kremastom i vazdušastom čizkejku.
Sastojci:
200 g keksa
1 kašika šećera
5 kašika putera
Za fil:
4 jajeta
230 g krem sira
1/2 šolje slatke pavlake
2 šolje kisele pavlake
2 šolje šećera
5 kašika brašna
prstohvat soli
1 kašičica ekstrakta vanile
Za preliv:
2 šolje kisele pavlake
2 kašike šećera
1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
Okrugli kalup nauljite i obložite pek papirom (samo ivice). Keks izblendirajte sa šećerom i istopljenim puterom. Sipajte u kalup i lepo utisnite. Pecite na 180°C nekih 8-10 minuta. Umutite krem sir sa šećerom, a zatim dodajte slatku pavlaku, kratko umutite, pa dodajte kiselu pavlaku, brašno, so i vanilu.
Umutite, pa postepeno dodajte jaja i posle svakog dodavanja sjedinite mikserom. Čim vidite da se jaje sjedinilo sa sastojcima, prestanite da mutite kako bi fil ispao savršeno. Sipajte fil preko ohlađene kore i lepo poravnajte.
Sa spoljne strane obložite kalup aluminijumskom folijom i stavite u veću i dublju tepsiju. Sipajte vrelu vodu, treba da pokrijete 2,5 cm kalupa. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko sat vremena, a zatim je isključite i ostavite čizkejk još sat vremena unutra.
Pomešajte kiselu pavlaku sa šećerom i vanilom i premažite čizkejk. Pecite još 10-15 minuta (bez dodatne tepsije). Ohladite čizkejk na sobnoj temepraturi, pa pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru preko noći. Možete da ukrasite voćem.
(Espreso/Stvar ukusa)