Ilustracija, Foto: Printscreen Youtube

paŽnja

DOKTOR OTKRIO KOJE NAMIRNICE PODIŽU LOŠ HOLESTROL I ZAPUŠAVAJU ARTERIJE: Srbi ih kupuju do ZADNJEG DINARA

Ovo stanje poznato je i kao ateroskloroza, a ljudi često žive sa ovim stanjem i ne znaju da ga imaju, iako znatno narušava kvalitet svakodnevice. Ateroskloroza može da bude veoma opasna, ali s druge strane može se i relativno lako sprečiti.

Objavljeno: 09.01.2023. 09:53h

Brojna medicinska istraživanja dokazuju da postoje namirnice koje mogu da začepe vaše arterije, ukoliko ih stalno konzumirate u većim količinama. Začepljene arterije javljaju se kada se plak nakuplja na njima, te ograničava protok krvi u tkiva i vitalne organe u telu.

Ovo stanje poznato je i kao ateroskloroza, a ljudi često žive sa ovim stanjem i ne znaju da ga imaju, iako znatno narušava kvalitet svakodnevice. Ateroskloroza može da bude veoma opasna, ali s druge strane može se i relativno lako sprečiti.

"Izbor hrane u velikoj meri doprinosi ovom stanju. Konzumiranje zdrave hrane je ključ za očuvanje našeg dugoročnog zdravlja. Izbor hrane može da ima daleko veći uticaj nego što to mislimo i ne radi se samo o održavnaju zdrave težine. Začepljene arterije mogu da dovedu do puno zdravstvenih problema i ne treba ovaj problem olako uzimati", ističe dr Tomi Mičel, porodični lekar u Americi, koji se ujedno bavi i holističkim pristupom medicini.

Dr Mičel za portal "Eat This" ističe da su začepljene arterije "tihi ubica" i da neretko nema jasnih znakova, sve dok se ne dogode veliki zdravstveni problemi poput srčane insuficijencije, moždanog udara, koronarne arterijske bolesti...

"Ako se otkriju dovoljno radno, vežbanje i promene u načinu života mogu da vam pomognu da smanjite rizik pre nego što dođe do značajne štete. Ograničavanje i izbegavanje određenih namirnica može da vam pomogne da smanjite rizik od ateroskleroze, te da držite holesterol pod kontrolom", dodaje ovaj lekar.

foto: Profimedia

On je naveo i pet namirnica koje su najopasnije za razvoj ovog stanja, naravno kada su prečesto i u prevelikim količinama na našem meniju. Ako je njihova konzumacija umerena ili retka, to je u redu.

1. Slanina

"Većina ljudi nije svesna visokog nivoa soli i drugih konzervansa koji se nalaze u slanini, što ih dovodi do činjenice da je konzumiraju previše, daleko izvan preporučenog dnevnog unosa koji trenutno iznos oko 70 g crvenog mesa na dan", kaže ovaj stručnjak.

2. Puter

foto: Printscreen

"Maslac je divan način da se aromatizuje hrana, ali je ključbza njegovu konzumaciju umerenost. Bez obzira koliko je ukusan, imajte na uu da visok nivo zasićenih masti u njemu može da dovede do začepljenja arterija i povišenog nivoa lošeg holesterola", napominje dr Mičel.

On savetuje da kad god možete maslac zamenite u nekim receptima veganskim zamenama kao što je margarin od orašastih plodova ili semenki. Mičel ističe i da ako se u receptu traži rastopljeni puter možete da ga zamenite pireom od banane ili jabuke.

3. Keks

"Iako izgledaju malo i bezopasno, keksići su često veoma kalorični. Sastojci u njima poput putera, pavlake, soli i šećera čine ove poslastice namirnicom sa visokim sadržajem zasićenih masti i natrijuma. Važno je zapamtiti da keks sam po sebi nije loš, baš kao i bilo šta drugo, ako se konzumira umereno", kaže doktor.

Male promene mogu da naprave razliku - izaberite keks od celog zrna žitarice, ili one napravljene bez brašna i šećera, zaslađene urmamam ili medom. To je i dalje slatka, fina užina, ali je mnogo bolja opcija za zdravlje.

4. Punomasni sir i mleko

foto: Printscreen/ RTS, Profimedia

"Važno je da razumete koliko mleka i sira treba da konzumirate svaki dan. Stručnjaci predlažu da ograničite unos na 2 porcije dnevno (oko 30 grama po porciji) i da kada god možete zamenite ovo zdravijom varijantom, odnosno biljnim mlekom", ističe dr Mičel i savetuje da u ishranu uvrstimo i kozji sir, ali sa manje mlečnih masti, te obrano mleko ili grčki jogurt, koji je bogat proteinima, a ima malo masti.

5. Pržena hrana

"Za prženu hranu je obično potrebno dva ili čak tri puta više ulja u odnosu na druge metode kuvanja. Jedan od sjajnih načina da uživate u hrani koja ima ukus sličan prženoj, jeste da je ispečete. To je laka i brza alternativa, a jednako je ukusna. Takođe, ako dodate hrani ukusne začine, imaćete ukusnu hranu bez obzira kako ste je pripremili", objašnjava dr Mičel.

(Espreso)