recept
DOMAĆICE, 1 SASTOJAK U BOŽIĆNU BAKLAVU MORATE DA DODATE: Trik posle KOJEG će biti SOČNA
Isprobajte ovaj recept
Dočekajte jedan od najsvetlijih porodičnih praznika sa tradicionalnom baklavom na trpezi.
Za pripremu ukusne baklave se traži mnogo meraka i još više strpljenja, ali rezultat vredi.
Sastojci:
Potrebno je:
1 kg tankih kora
500 g mlevenih oraha
300 g sitno seckanih suvih smokava
300 g suvog grožđa
1 kg šećera
4 čaše vode
sok od 1/2 limuna
malo ulja
Priprema
U podmazan pleh stavimo tri kore, poprskamo kore sa malo ulja, pospemo orahe, seckane smokve i suvo groždje, zatim stavimo dve kore, pa ponovimo postupak sve do kraja, s tim da na kraju ostanu tri kore, kojima ćemo prekriti kolač.
Kolač isečemo na kocke i pečemo na temperaturi od 200 stepeni, dok kolač ne bude zlatno žute boje.
Dok se kolač peče, kuvamo sirup za preliv.
U šerpicu stavimo šećer i vodu da se ušpinuje.
Kada se ušpinuje dodamo sok od pola limuna i sklonimo sa vatre. Kolač prelijte ovim sirupom odamh, nakon što ga izvadite iz rerne, dok je još vruć i ostaviti da odstoji dva do tri sata.
(Espreso / Recepti.com)