Baklava, Foto: Printscreen/Youtube/ Domaći Kuhar

recept

DOMAĆICE, 1 SASTOJAK U BOŽIĆNU BAKLAVU MORATE DA DODATE: Trik posle KOJEG će biti SOČNA

Isprobajte ovaj recept

Objavljeno: 06.01.2023. 19:46h

Dočekajte jedan od najsvetlijih porodičnih praznika sa tradicionalnom baklavom na trpezi.

Za pripremu ukusne baklave se traži mnogo meraka i još više strpljenja, ali rezultat vredi.

Baklavafoto: Printscreen/Youtube/ The Cooking Foodie

Sastojci:

Potrebno je:

1 kg tankih kora

500 g mlevenih oraha

300 g sitno seckanih suvih smokava

300 g suvog grožđa

1 kg šećera

4 čaše vode

sok od 1/2 limuna

malo ulja

Priprema

U podmazan pleh stavimo tri kore, poprskamo kore sa malo ulja, pospemo orahe, seckane smokve i suvo groždje, zatim stavimo dve kore, pa ponovimo postupak sve do kraja, s tim da na kraju ostanu tri kore, kojima ćemo prekriti kolač.

Kolač isečemo na kocke i pečemo na temperaturi od 200 stepeni, dok kolač ne bude zlatno žute boje.

Dok se kolač peče, kuvamo sirup za preliv.

U šerpicu stavimo šećer i vodu da se ušpinuje.

Kada se ušpinuje dodamo sok od pola limuna i sklonimo sa vatre. Kolač prelijte ovim sirupom odamh, nakon što ga izvadite iz rerne, dok je još vruć i ostaviti da odstoji dva do tri sata.

(Espreso / Recepti.com)