Pečenje, Foto: Filip Plavčić

RECEPT

PRASEĆE PEČENJE ZA VAŠU TRPEZU IZ RERNE: Uz ove trikove kožica će biti hrskava, a ukus NEODOLJIV!

Napravite ga za Božićnu trpezu, svi će biti oduševljeni hrskavom kožicom i mekanim mesom

Objavljeno: 06.01.2023. 08:44h

Sastojci:

Komad svinjske plećke sa kožicom od oko 3 kilograma

3 kašike soli

2 kašike bibera

Maslinovo ulje

Meso dobro osušite tapkajući ga papirnatim ubrusima. Kuvari svinjsku plećku ostave preko noći u frižideru, nepokrivenu, jer frižider izvuče vlagu iz mesa. Čak i sat vremena u frižideru će napraviti razliku!

Kada ste dobro osušili meso, rernu upalite na 220 stepeni. Najpre začinite svinjetinu sa strane gde nije kožica, pospite trećinom soli i dobro pobiberite, pa trljajte rukama tako da svaki centimetar mesa bude začinjen.

Okrenite sada meso, kožicu po želji zarežite nožem, i dobro premažite maslinovim uljem. Kuvari ovo u šali nazivaju masažom mesa, jer bi zaista trebalo da rukama prelazite preko kožice kao da masirate. Tek sada uzmite so i dobro posolite svaki delić, dodatno utrljavajući rukama. So igra ključnu ulogu u pečenju kožice i svaki deo koji ostane neposoljen, neće biti hrskav i ukusan već samo tvrd.

foto: Marina Lopičić/Ilustracija

Meso položite u pleh, oko njega sipajte malo vode, i stavite u rernu i odmah smanjite temperaturu na 160 stepeni. Ukupno vreme pečenja biće dva i po sata, ali je podeljeno na tri dela.

Pecite najpre sat i po vremena, pa proverite da li je sva voda isparila. Ako jeste, dolijte još oko decilitar. Proverite i kožicu, u nekim rernama neće se ispeći ravnomerno, i po potrebi okrenite pleh. Pecite meso još sat vremena, a onda rernu pojačajte na 240 stepeni i neka se tako peče poslednjih 30 minuta.

Pečeno meso izvadite iz rerne i ovlaš pokrijte folijom. To neće smetati kožici, ostaće hrskava, ali će sprečiti da se ostatak mesa isuši. Neka ostane pokriveno 20 minuta a onda secite nazubljenim nožem na komade široke oko dva centimetra.

(Espreso/Alo)