recept
OVO JE NAJUKUSNIJI SLAVSKI KOLAČ ZA STEVANJDAN: Mesi se dan RANIJE i "puca" od BOGATSTVA
Ovo je malo bogatiji božićni, veliki kolač.Jednostavan je za pripremiti,veoma ukusan i prijatan za oko
Mesi se dan pre krsne slave. Okiti se ukrasima od brasna u vidu,ptica,zita,grozdja,cveca,burencima,knjigom itd. Iznosi se na vec obogaćen što sa suvim voćem, orasima, medom, jabukama i narandzama a zatim posvećuje i seče ili lomi ( po tradiciji i običajima ).
Ovo je malo bogatiji božićni,veliki kolač.Jednostavan je za pripremiti,veoma ukusan i prijatan za oko!
Sastojci
TESTO
1 kg. brasna
150 gr. margarina
2 dcl. jogurta
2.5 dcl mleka
1 kvasac
2 kasicice soli
5 kasika secera
3 jaja
1 vanil secer
PREMAZ
razmuceno jaje
ukrasi od brasna
Priprema
1.
U mlako mleko u koje smo dodali secer izmrvimo kvasac i ostavimo da se digne.U brasno dodamo uzdigli kvasac, ulje, jogurt, jaja, so, vanilin secer i rastopljeni margarin, dobro umesimo sve dok se ne pocne odvajati od posude i praviti se mehuri vazduha u testu.
2.
Ostavimo da lepo naraste pokriveno platnenom krpom na toplom.
3.
Nakon toga izrucimo testo na povrsinu i premesimo ga.Odsecemo malo testa od kojeg cemo napraviti dve pletenice za vrh kolaca. Zatim razvucemo preostalo testo u plocu pravougaonog oblika debljine 1.5 santimetar i savijemo u rolat.
4.
Rolat testo isecemo na sedam trouglova (zasicemo koso) i poredjamo ih u duboku serpu koju smo namazali debelo margarinom.Sest trouglova ukrug a sedmi u sredinu.
5.
Na vrh stavimo pletenice koje smo savili u krug I tako polozili na kolac u vidu krune. Treba nam jedva sira I veca I jedna manja, ta manja se smesti u siru.
6.
Prekrijemo krpom i ostavimo da naraste.
7.
Dok testo raste napravimo od brasna i mlake vode tvrdo testo i napravimo ukrase:
grozdje pečat I cvet ptice
8.
Kolač premazemo bogato razmucenim zumancem I tek tada poredjamo ukrase po njemu.
9.
Pecemo na 180 stepeni oko 60 minuta.Prekrijemo folijom ukoliko dobije boju ranije.
10.
Ostavimo ga u serpi pokrivenog krpom na 15 minuta I tek tada vadimo.
11.
Stavimo ga na resetku da se skroz ohladi!
(Espreso / coolinarika)