TRIK
DA BI VAM SE SVINJSKO PEČENJE IZ RERNE BILO SOČNO MORATE DA GA PRELIJETE SA 1 SASTOJKOM: Svi ovo moraju DA ZNAJU
Da bi vam ispalo tako morate da ga prelijete sa jednim domaćim sastojkom
Retko ko može da odoli sočnom svinjskom pečenju iz rerne.
Nema ništa ukusnije nego kada se topi u ustima.
Da bi vam ispalo tako morate da ga prelijete sa jednim domaćim sastojkom.
Pratite ove korake i napravite savršeno pečenju u rerni.
Obavezno prethodno zagrejte rernu
Rerna mora biti prethodno zagrejana kako bismo obezbedili veću kontrolu temperature i uštedeli na vremenu spremanja. Iako su grejači u rerni ti koji proizvode toplotu njihova površina je mala i ne pokriva celu površinu unutrašnjosti rerne zbog čega se ne može obezbediti ravnomerno zagrevanje komada mesa koje pečemo. Tek nakon određenog vremena (oko 10 minuta) zidovi rerne su zagrejani i sada oni postaju površine koje emituju ravnomernu količinu toplote i time obezbeđuju ravnomernije zagrevanje mesa.
Potrudite se da vam rerna i pekač budu što čistiji
Kao što znamo iz iskustva, obična rerna u različitim delovima ima različitu temepraturu koja u pojedinim delovima mođe i da varira. Deo kod stakla je hladniji i emituje manju količinu energije, stoga je bitno menjati položaj pekača unutar rerne. Takođe što su rerna i posuđe čistiji, toplota će se ravnomernije raspodeljivati i smanjuje se mogućnost da pečenje “pregori” na pojedinim mestima.
Prelite meso mašću, jer tako ubrzavate vreme pečenja
Sloj masnoće ponaša se kao da je na meso stavljen dodatni poklopac i na taj način temepratura unutar mesa raste do većih vrednosti koje mogu biti veće i od 100 stepeni C.
Uvek pratite kako napreduje vaše pečenje
S obzirom da se vlažnost vazduha menja svaki dan, kao i da svaki komad mesa ima različiti količinu vode potrebno pečenje svakog komada prasetine pratiti i “ne ostavljati ga samog”.
Tako svaka domaćica ima svoj način pripreme prazničnog pečenja, evo jednog recepta za prasetinu iz rerne:
Sastojci
komad prasetine
30g masti
so
Priprema
Komade prasetine posolite, utrljajte so sa svih strana i postavite meso tako da kožica bude okrenuta na gore. U pekač sipajte oko 30 ml vode. Komad mesa prelijte sa 30 g rastopljene masti.
Pecite na 250 stepeni C u prethodno zagrejanoj rerni.
Povremeno, na oko 20 minuta, izvadite pekač i probušitei meso viljuškom na nekoliko mesta. To je potrebno uraditi da bi se sprečilo da kožica pukne zbog pregrevanja i da bi masnoća koja se nalazi ispod kožice izašla i prelila površinu mesa.
Dužina pečenja zavisi od težine komada mesa i računa se 1kg = 1 h pečenja + još 10 minuta kada se otklopi i pusti da se kožica jače zapeče.
Ukoliko je prase starije onda se na početku i u nekoliko puta tokom pečenja prase prelijte pivom kako bi kožica bila ukusnija.
(Espreso/Najžena)