Ruska salata u činiji, Foto: Printscreen Youtube / Dare 2 Cook Now

zapišite

RUSKU SALATU SVE VREME PRAVITE NA POGREŠAN NAĆIN: Ovo je JEDINI PRAVI recept iz 1894. godine

Sam recept je dugo čuvan kao stroga tajna, a prvi put je objavljen 31. marta 1894. godine u časopisu „Naša hrana“

Objavljeno: 02.01.2023. 18:46h

Ova salata je doživela nekoliko izmena, a originalni recept se drastično razlikuje od onog koji mi danas znamo.

U nekim jezicima ova salata poznata kao „Ruska“ ( srpskom, italijanskom, francuskom, španskom, makedonskom, bugarskom...), a u nekim jezicima kao Olivije salata ( ruskom, ukrajinskom, nemačkom, engleskom…).

foto: Printscreen/Youtube/ Milica Mihailović

Salata Olivije nazvana je po njenom osnivaču Lusijenu Olivijeu koji je držao restoran „Ermitaž“ koji je bio jedan od najboljih u to vreme. Ovom slatom je poslužio svoje goste, a ona je ubrzo postala zaštitni znak ovog restorana.

Sam recept je dugo čuvan kao stroga tajna, a prvi put je objavljen 31. marta 1894. godine u časopisu „Naša hrana“.

Sastojci originalne ruske salate:

Kuvani krompir

Šargarepa

Kačkavalj

foto: Printscreen/Youtube/ Milica Mihailović

Krupni kikiriki

Zeleni grašak

Jaja

Koren celera

Crni luk

foto: Printscreen/Youtube/ Milica Mihailović

Kuvana piletina

Jabuka sa tikvicama – posoljena, pobiberena i premazana senfom

Majonez

Od tada, recept za pripremu ruske salate se mnogo promenio, skupi sastojci su zamenjeni pristupačnijim. Sada standardna ruska salata sadrži: kuvani krompir, kuvanu šargarepu, šunku, jaja, kisele krastavce, grašak i majonez.

(Espreso/Najžena)