UKUSNA
OVAKO STARE SRPKINJE NA JUGU PRAVE BOŽIĆNU ČESNICU: Recept je star VEKOVIMA, ukus je skroz drugačiji
Ne zaboravite novčić.
Božićna česnica je pogača koja se sprema na Badnji dan ili u rano jutro na Božić. Neizostavni deo je božićne trpeze, a običaj je da se u nju umesi i novčić – veruje se da će onaj ko ga pronađe u svom parčetu tokom cele naredne godine imati sreće, zdravlja i bogatstva.
Standardni recept za česnicu sadrži: pola litre vode, pola kilograma brašna, pola kockice kvasca rastopljenog u malo mlake vode, šećer „na vrh“ kašičice, malo soli i ulja i novčić naravno.
Svi sastojci se dobro zamese, a voda se dodaje po potrebi.Testo se ostavi da naraste, a kasnije se ispeče u okruglom plehu na 180 stepeni Celzijusovih – oko 40 minuta. Pre nego što se stavi u rernu, možete čačkalicom iscrtati šare po testu ili od još testa napraviti prigodne oblike. Kako biste proverili da li je česnica gotova, zabodite viljušku ili nož u sredinu, ako na njima nema testa – gotova je.
Ipak, na jugu Srbije česnicom se podrazumeva beskvasna pogača, koja se pravi dan uoči Božića i odnosi u crkvu kako bi je sveštenik osveštao.
Sastojci potrebni za pripremu južnjačke česnice su:
800 grama brašna
supena kašika praška za pecivo
pola kafene kašikice sode bikarbone
3 kašike ulja
prstohvat soli
Najpre se mešaju brašno, prašak za pecivo i soda bikarbona, a zatim dodaje ulje i doliva voda tako da dobijete mekano testo. Neprestano mešajte testo i ako imate malo osveštane vode dodajte nekoliko kapi u česnicu. Zatim je posolite po sopstvenom ukusu i dopustite testu da na toplom mestu naraste u narednih sat vremena. Nemojte očekivati da će izgledati kao visoka pogača, ona će biti pljosnata što je i običaj na jugu Srbije, piše portal Mogu ja to sama i podseća da pre nego što je spustite u pleh u nju dodate dinar, zrno kukuruza i čen belog luka. Ukućanin koji izvuče novčić imaće para u narednoj godini, a onaj koji izvuče zrno kukuruza dobru godinu za poslovne poduhvate i beli luk koji označava dobro zdravstveno stanje.
U zapadnoj Srbiji takođe se priprema česnica koja je pljosnata i unutar koje nema kvasca. Vodu za česnicu po starim običajima donosi devojka koja je spremna za udaju, a pre ručka muški članovi domaćinstva cepaju česnicu i dele ukućanima po parče. Pored belog luka, zrna kukuruza i novčića u česnicu se dodaje grančica badnjaka i ko je izvuče imaće odgovornost da brine o domaćinstvu tokom cele godine. Obično se česnica peče u ranim jutarnjim časovima na Božić.
Gornja površina česnice ukrašavana je reljefnim ukrasima od testa, a po sredini kolača obavezno su bile dve reljefne trake testa postavljene u vidu krsta. Na mestu gde se trake ukrštaju postavlja se krug uvijenog testa pod nazivom „ruža“ u koju se zabada struk bosiljka ili tri vlati pšenice vezane crvenom vunom ili pamučnim crvenim koncem.
U većem delu Vojvodine u testo za pripremu česnice se dodaje kvasac kako bi ona narasla kao pogača, a zatim se odvaja jedan deo testa i prave se listići i krst, koji se stavljaju na česnicu kada je pečenje pri kraju kako bi njen vrh dodatno ukrasili.
Najslađa česnica ipak se pravi u Sremu.
Sastojci:
500 grama oraha
200 grama rogača
200 ml kisele vode
pakovanje kora za pitu
malo ulja i po želji šećer ili med
200 grama suvog grožđa
Priprema:
Kore se ređaju u pleh i premazuju uljem i posipa se šećer ili med po želji, zatim se dodaje rogač i orasi. Ređa se naredna kora koja se posipa suvim grožđem i zatim postupak ide ispočetka. Kada završite prelijte kiselom vodom i šećerom tako da kora upije slatkoću i ne bude suva dok se peče. Ovako pripremljena česnica nalik je na baklavu i takođe se u nju dodaje dinar.
(Espreso/Nova)