SLASNO
PUNJENA ĆURETINA NA STEVIN NAČIN, STARI KUVAR IZ JUGE OTKRIO RECEPT: Savršen BOŽIĆNI RUČAK za par minuta
Slatkasto osvežavajuće note kiselog kupusa kojem mirisnu aromu pružaju zimski začini na blagdanskom stolu se savršeno slažu s pečenom puricom...
Na pitanje kako pripremiti prazničnu trpezu koja će obradovati porodicu i goste, kombinujući tradiciju sa modernim pristupom hrani, neki od najboljih kuvara dali su svoje odgovore.
Sastojci za ćuretinu sa mlevenom govedinom i crvenim kupusom:
1 ćuretina svinjska mast 1 jabuka 1 luk pileći ili povrtni temeljac ili bujon za podlivanje so biber
brusilice:
1 kg brašna 1 jaje mlake vode, soli
Crveni kupus:
1 kg crvenog kupusa 1 luk 1 jabuka 30 g putera 4 kašike balzamičkog sirćeta 4 dcl crnog vina 4 kašike želea od ribizle kašičica šećera 1/4 štapića cimeta 4 bora (kleka) karanfilić u prahu so biber
Priprema:
1. Očišćenu ćuretinu dobro prebrišite kuhinjskim papirom i posolite.
2. Ćuretinu iznutra posolite i dodajte luk i jabuku isečenu na četvrtine i povežite kanapom.
3. Propržite ga u plitkom sudu na zagrejanoj masnoći, podlijte temeljcem ili supom i pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 2-3 sata dok ne omekša, podlivajući sokom od kuvanja.
4. Masnoću od kuvanja preliti sa malo čorbe, prokuvati i procediti i držati na toplom do serviranja.
5. Od brašna, jaja, soli i malo mlake vode zamesiti polučvrsto testo. Testo podeliti na nekoliko loptica od oko 50 g i razvaljati ih.
6. Uvaljane kuglice pecite sa jedne i druge strane na srednje zagrejanom tanjiru.
7. Ovako pečene prose izmrviti na manje komade, preliti ključalom posoljenom vodom i ostaviti da odstoje u vodi 2 minuta. Proso ocedite i još vruće podmažite sokom od kuvanja.
8. Crveni kupus narendati, crni luk sitno iseckati, a oljuštene jabuke očišćene od koštica iseći na kriške.
9. Luk prodinstati na puteru dok ne postane staklast, dodati jabuke, a posle kratkog vremena i isečen kupus. Krčkajte još 5 minuta uz mešanje, sipajte vino i sirće.
10. Dodajte žele od ribizle, šećer, cimet i borovnice, pa začinite prstohvatom karanfilića u prahu.
11. Dinstati oko 2 sata, a na kraju doterati ukus solju i biberom. Poslužite uz pite sa mlevenim mesom i ćuretinu.
Savet: Pečeni kesteni su odličan dodatak ovom jelu.
(Espreso/punkufer.dnevnik.hr)