IMUNITET
DR KAMENOV OBJASNIO KAKO DA PREPOZNATE BOLEST: Obratite pažnju na ove pojave na KOŽI, sve će vam biti JASNO!
Profesor Kamenov je istakao da je najbolji pokazatelj u kakvom su stanju naša creva broj stolica
Imunolog dr Borislav Kamenov gostujuću u RTS-ovoj "Ordinaciji" otkrio je kako da ojačate imunitet tokom zimskih meseci kada su ujedno prehlada i grip najprisutniji. Doktor je takođe objasnio kako izgleda i kako se oseća čovek koji ima narušen imunitet.
"On je najčešće umoran i ima kratak dah. U suštini on tada ima manjak kiseonika i on je osnova svih poremećaja i svih bolesti koje u organizmu nastaju", rekao je dr Kamenov, a zatim se osvrnuo i na izgled kože onoga kome je imunitet narušen - on je bled i ima podočnjake, najčešće mu je jezik bele boje, a dlanovi i vrhovi prstiju su mu crveni. Kako je i sam imunolog napomenuo upravo to govori o tome da krv teže prolazi kroz krvne sudove.
"Obično takve osobe imaju hladne ruke i noge. Kada se pozdravite sa njim, presečete se koliko mu je hladan dlan", objasnio je dr Kamenov i nadovezeo se na probleme sa varenjem podsetivši da je Hipokrat svojevremeno rekao da sve bolesti potiču iz creva.
Profesor Kamenov je istakao da je najbolji pokazatelj u kakvom su stanju naša creva broj stolica (jedna do dve dnevno je potpuno u redu), kao i da li su stolice retke ili imamo zatvor. Zadržavanje stolice vodi ka resorpciji (ponovnom upijanju) toksina u organizam i izazivanju mnogih bolesti. Nadimanje i gasovi su takođe pokazatelji da li nam neka hrana smeta ili ne.
Dr Kamenov takođe je savetovao svim onima koji osete smetnje prilikom varenja da izbegavaju hleb i to od svih žitarica. "Nije samo problem gluten, već i lektin kojeg ima u svim žitaricama", kaže dr Kamenov. Druga namirnica koju ne preporučuje jeste kravlje mleko. "Mi danas nemamo mleko kakve su pile naše bake", objašnjava doktor. Zbog razlike u sastojcima mleka koje preovlađuje danas u poređenju sa nekadašnjim, ovaj lekar preporučuje kozje mleko, kao i sir i surutku od njega.
"U ishrani se mogu koristiti i sve vrste mesa, ali umereno. Svakako se mogu jesti i slaninica i čvarci, samo ne treba preterivati u tome", savetovao je doktor i dodao da je kiseli kupus odličan za zdravlje, kao i druge namirnice.
"Neću da kažem da ajvar nije dobar, ali je sveža paprika bolja. Paprika ima sedam puta više vitamina C nego što ima limun, ali to važi samo za svežu papriku", kaže profesor Kamenov. Što se tiče suplemenata, imunolog je za kraj rekao da je najbolje da uradite analizu krvi i proverite koji vitamini i minerali vam nedostaju, pa tek onda, u dogovoru sa lekarem, počnete da uzimate odgovarajuću vrstu i dozu.
(Espreso / RTS)