SJAJNO
NE BACAJTE PEPEO AKO SE GREJETE NA DRVA: Evo kako možete PAMETNO da ga ISKORISTITE posle loženja
Pepeo od ogrevnog drveta može da se upotrebi na mnogo načina.
Poljoprivrednici odlično znaju koliko drveni pepeo može da bude odličan za zemlju, pa ga često koriste kao prihranu i za poveće kiselosti zemljišta. Naročito prija biljkama koje vole kalcijum – paradajz, spanać, beli luk, ali i ruže. Pre nego što posejete ove biljke, dodajte četvrt šolje drvenog pepela u zemlju.
Takođe, kada pepeo pomešate sa vodom i ostavite nekoliko dana da odstoji, a potom procedite, dobićete ceđ. Ona je odlična za čišćenje odeće, podova, srebrnine, rđe sa mermernih površina. Malo gušća varijanta pepela i vode u vidu paste može da skine mrlje sa nameštaja.
Takođe, sapun od ceđi odličan je za one koji imaju masnu kosu.
Pepeo dobro uklanja neprijatne mirise u stanu, ali i u frižideru, a deluje slično kao sirće koje ostavite da “povuče” aromu neke ubuđale namirnice.
Pojedine štetočine, poput puževa i raznih insekata, ne podnose pepeo, pa ćete ih se vrlo lako rešiti uz pomoć ovog “otpatka”. Isto važi i za mrave – pospite mravinjak pepelom, mravi će odmah da odu.
Korisno je da i u ćoškove podruma pospete po malo pepela, jer ćete na taj način oterati miševe, bubašvabe i druge napasnike.
(Espreso/Krstarica)