za ručak
PROFESIONALNI KUVAR OTKRIO 2 SASTOJKA KOJA RIŽOTO ČINE KREMASTIJIM: Spremaćete ga samo po TOM RECEPTU
Kada kuvate pirinač obavezno imajte pripremljen bujon, može i od povrća i pileći, ali bolji ukus svakako daje pileći, ali spremite i puter
Naučite kako da napravite nikad bolji rižoto.
Rižoto nije uvek lako napraviti jer često bude suv. Profesionalni kuvar, Džek Ovens, je otkrio trikove koji će vam pomoći da u svakom trenutku napravite savršen rižoto.
Ovaj je sa pečurkama, ali vi možete da dodate i tikvice, papriku ili neko drugo povrće. Kada kuvate pirinač obavezno imajte pripremljen bujon, može i od povrća i pileći, ali bolji ukus svakako daje pileći, ali spremite i puter.
Ova dva sastojka će ga učitni kremastim, a sušeni vrganji će značajno obogatiti ukus, ali i parmezan će dati poseban šmek.
Takođe, važna stavka kod pripreme pirinča jeste da bujon postepeno sipate. Uživajte u rižotu sa pečurkama kao iz najboljih restorana.
Za pečurke:
30 ml maslinovog ulja
450 g šampinjone
1 kašika peršuna
1 kašičica majčine dušice
listovi žalfije
sok od 1 limuna
Za pirinač:
30 ml maslinovog ulja
1 crni luk
1 štap celera
4 čena belog luka
400 g pirinča
15 g sušenih vrganja
80 ml belog vina
1,5 l bujona
30 g neslanog putera
parmezan
Za dekoraciju:
peršun
parmezan
Priprema: Sipajte pileći bujon u šerpu i ostavite da proključa, a zatim u posudi pomešajte sušene vrganje sa kutlačom bujona i promešajte. Ostavite 5 minuta da se natope, pa izvadite na dasku i iseckajte. Vratite u posudu. Zatim na maslinovom ulju propržite seckane šampinjone, pa posolite i 2 minuta pred kraj dodajte ostale začine.
Dobro promešajte i sipajte u posudu, pa dodajte limunov sok i opet promešajte. U istoj šerpi (nemojte da perete) na maslonovom ulju propržite rendani crni luk i celer. Zatim dodajte opran pirinač i kuvajte 5 minuta, uz neprestano mešanje.
Sipajte vino, pa kuvajte dok skoro skroz ne ispari, a zatim dodajte i vrganje sa sve tečnošću u kojoj se nalaze. Sve vreme mešajte i posle minut dodajte kutlaču bojona. Mešajte dok pirinač ne upije bujon, pa opet dodajte kutlaču.
Tako radite dok ne potrošite sav bujon, a kada bude sipali poslednju kutlaču, na brzinu promešajte i nemojte da dozvolite da ga pirinač upije, jer onda neće biti kremast.
Sklonite sa šporeta i dodajte pripremljene šampinjone, puter i parmezan.Dobro promešajte da se sastojci sjedine. Dekorišite seckanim peršunom i parmezanom.
(Espreso/Stvar ukusa)