vraća sećanja
OVO JE BILO NAJOMILJENIJE JELO U JUGOSLAVIJI: Sve domaćinske kuće su ga PRAVILE, a danas je IZUZETNO JEFTINO
Neka jela su se stalno spremala, jer bez njih nisu mogli da zamisle dan
Jugoslovenske domaćice imaju svoje razne specijalitete.
Neka jela su se stalno spremala, jer bez njih nisu mogli da zamisle dan.
Danas su mnoga jela zaboravljena.
Jugoslovenske gibančice na starinski način odsvojiće vaša srca i vratiti vas u stara vremena.
Gibančice ili savijačice staro su jugoslovensko jelo koje se ranije pravilo kada bi domaćicama ostao višak testa. Domaćinske kuće u davnim vremenima ništa nisu bacale, te su domaćice vešto koristile svu hranu.
Gibančice su bile omiljene kod dece, a starije generacije ih se i danas sećaju.
Sastojci:
2,5 dl mlake vode
prstohvat soli
brašno (otprilike)
Za nadev:
meso
salama ili šunka
Priprema:
U vodu sipati so, te dodati brašno tako da se dobije tvrđe testo. Nakon što se testo umesi, ostaviti ga da odtoji 5 do 10 minuta. Testo rastanjiti što više i istegliti ga. BLago ga premazati mašću ili uljem. Urolati testo, a potom iseći parčiće debljine 2 do 3 cm. Svakom parčetu stisnuti ivice kako bi se formirali slojevi.
Nakonn završetka poslednje gibančice, prvu početi tanjiti oklagijom na oblik i veličinu tanjira.
Nadev staviti na jednu polovinu (sir, meso, salamu), preklopiti na pola, stisnuti ivice, prstima ili viljuškom.
Na ugrejanoj masnoći peći po dve gibančice ako su punjene. Ukoliko želite da budu prazne, onda ih ostavite u obliku tanjira.
* Ova količina testa dovoljna je za otprilike deset gibančica.
(Espreso)