SAMO IZABERITE
3 RECEPTA ZA POSNE SARME: Ne zna se koji je bolji, 1 od njih se pravi SA RIBLJM MESOM
Savijati sarme i stavljati u šerpu
Postoje tri fenomenalna recepta za tri različita nadeva za posnu sarmu. Na vama je da izaberete onaj koji najviše volite:
Potrebno:
4 glavice crnog luka srednje veličine
2 praziluka
5 većih šargarepa
1 koren peršuna
1/4 korena celera
4 čena belog luka
500 g pirinča
1 veći krompir
500 g dimljene ribe
2 glavice kiselog kupusa
suvog začina
paprika mlevena slatka
lovorov list
biber
brašno
so
vezica peršunovog lista
Priprema: Sipati ulje u veću šerpu da bude debljine prsta. Na ulju izdinstati crni luk i praziluk. Pirinač potopiti u vodu. Beli luk sitno iseckati. Šargarepu, celer i peršun izrendati na krupno rende i sve ovo dodati u luk i nastaviti sa dinstanjem 10 min... Zatim dodati pirinač koji smo ocedili od vode i dinstati još 10 min. Skloniti sa šporeta i dodati suvi začin, biber, so, mlevenu papriku, izrendandani krompir, list peršuna i jednu ravnu kašiku brašna. Dodati prokuvanu i očišćenu ribu.
Savijati sarme i stavljati u šerpu. Kuvati na laganoj vatri oko 4 sata.
Potrebno je:
veća glavica kiselog kupusa
3 glavice crnog luka i struk praziluka
200 grama pirinča
2 šargarepe
crvena mlevena paprika
biber
so
šolja mlevenih oraha (mogu i seckani)
lovorov list
kašika brašna
čaša ulja
Priprema: Izdinstajte crni i beli luk i praziluk. Dodajte rendanu šargarepu i začine. Dodajte opran pirinač i mlevene orahe. Sve sjedinite pa rolajte sarme u kiseli kupus. U šerpu gde ste stavili savijene sarme, nalijte malo vode pa kuvajte na umerenoj temperaturi oko 2 do 3 sata.
Posna sarma sa šampinjonima
Potrebno je:
20 listova kiselog kupusa
500 g šampinjona
200 g pirinča
5 glavica crnog luka
ulje
biber
so
Priprema: Postupak je isti kao i za mrsnu sarmu. Sve što treba da uradite je da izdinstate luk i šargarepu, a potom i pečurke. Nakon toga dodajte opran pirinač i dinstajte dok ne dobijete fil. Dobijeni fil urolajte u kiseo kupus, pa kuvajte na laganoj vatri. Prijatno!
(Espreso/Stil)