Domaća kobasica, Foto: Profimedia

OMILJENO MEZE

SAVET STARIH DOMAĆINA ZA SUŠENJE KOBASICA: Mnogi PRAVE 1 GREŠKU zbog koje ISPADAJU SUVE

Da biste dobili pun i pravi ukus mesa, najbolje je kobasicu praviti od tri vrste mesa

Objavljeno: 22.12.2022. 20:12h

Neko će reći da je tajna u razmeri mesa, a neko pak, da paprika i beli luk daju glavni šmek. Mi smo skupili sve dragocene savete srpskih domaćina i pred vama je receptura za najjači srpski proizvod posle rakije i ajvara.

Domaća kobasica – sastojci

Da biste dobili pun i pravi ukus mesa, najbolje je kobasicu praviti od tri vrste mesa.

Domaća kobasicafoto: Profimedia

7 kg svinjskog mesa (plećka)

2 kg junetina (vrat)

3 kg slanina (bez kožure)

50 g bibera (ako ste gurman, uzmite mešani biber)

200 g soli

100 g slatka mlevena paprika (po ukusu i više, daće onu lepu crvenu boju)

50 g ljute mlevene paprike

100 g belog luka

Domaća kobasica – priprema

Najpre uzmite svo meso i sameljite na krupniju rešetku, a zatim ponovo (sito od 8 mm). Što je bolje samleveno i usitnjeno, manje je grumenja u finalnom proizvodu.

Samleveno meso stavite u veliku šerpu, kao za kuvanje ajvara. Dodajte začine i počnite da mešate. Mešanje se vrši isključivo rukama, od nadole ka površini i traje između pola sata i 45 minuta, jer je toliko potrebno da se svi sastojci ujednače.

Nakon toga počinjete s punjenjem iz topa za kobasice u creva. Pazite da u crevima nema vazduha. Napunjene kobasice ostavite na hladnom dva ili tri dana. Potom idu u pušnicu na dimljenje, takođe na 3 dana (ili više, ukoliko volite šmek dima). Zatim se kače da vise na vetrovitom i hladnom mestu, kako bi se osušile do kraja. Ovako ih treba ostaviti između 20 i 30 dana i onda su gotove.

Domaća kobasica – trikovi

foto: Profimedia

A sada glavni deo, tajne naših domaćina!

  • pored začina, bukova drva su tajni sastojak
  • dodajte toplu vodu dok dodajete luk; na 10 kg mesa ide pola litra tople vode
  • od sastojaka prvo dodati so
  • ako je kobasica za pečenje, onda ide 20% masnoće, ako je za sušenje, onda ide 10% masnoće
  • beli luk treba iseckati dan ranije i pustiti da prenoći u vodi

(Espreso/boljazemlja.com)