SA MAKOM
STARINSKA PITA SA MAKOM KOJU PAMTE NAŠI RODITELJI: Malo ko za nju zna, a od nje NEMA NIŠTA UKUSNIJE
Ukusnije ništa nećete jesti
Predstavljamo vam recept za domaći delikates koji se priprema na malo drugačiji način od standardne pite sa makom.
Sastojci:
Za testo:
20 g svežeg kvasca
50 ml mleka
150 g šećera
600 g brašna
1/2 praška za pecivo
rendana kora limuna
2 dl kisele pavlake
2 kašike brašna
1 jaje
Za fil:
300 g mlevenog maka
150 g šećera
1 dl mleka
3 kašike pekmeza od kajsija
Za glazuru:
100 g čokolade
60 g putera
Priprema:
1. Kvasac izmrviti pa preliti mlakim mlekom, dodati kašičicu šećera i brašna i dobro izmešati. Ostaviti na toplom da nadođe.
2. U vanglicu za mešenje sipati brašno pomešano sa praškom za pecivo i korom od limuna. Dodati margarin isečen na komadiće i utrljati ga rukama u brašno. Zatim umešati pavlaku, jaje, preostali šećer i nadošao kvasac pa umesiti glatko testo. Prekriti ga suvom krpom i ostaviti na toplom da nadođe 30 min.
3. U međuvremenu pripremiti fil. Samleven mak pomešati sa šećerom pa popariti vrelim mlekom. Umešati pekmez od kajsija.
4. Nadošlo testo podeliti na tri dela. Svaki deo premesiti i oklagijom razviti u pravougaonik veličine pleha u kom će se peći.
5. Pleh nauljiti i posuti brašnom pa staviti u njega prvu koru, premazati je polovinom fila od maka i prekriti drugom korom, naneti preostali fil i završiti s korom. Filovani kolač ostaviti da miruje 30 min. a potom ga peći u zagrejanoj rerni na 180°C dok ne porumeni.
6. Kad se ohladi, kolač preliti glazurom od čokolade i putera i vaša pita sa makom je spremna za posluženje.
(Espreso/Krstarica)