specijalitet
PRE STAVLJANJA KOBASICE U PREBRANAC 1 STVAR MORATE DA URADITE: Samo TAKO će se ZAPEĆI
Pasulj naliti vodom i ostaviti da prenoći
Prebranac je jedno od jela koje obično jedemo kada postimo, ali zašto se ne bismo uživali u ovom starinskom specijalitetu naših baka mimo posta, sa kobasicama?
Sastojci:
- 400 g pasulja
- kilogram crnog luka
- šoljica ulja
- mlevena paprika (slatka ili ulja)
- dva-tri lovorova lista
- 600 g kobasica
Priprema:
Pasulj naliti vodom i ostaviti da prenoći. Sutradan ga ocediti, staviti u šerpu, naliti vodom da ogrezne, pa kuvati dok ne proključa. Baciti vodu, naliti novu, vratiti na vatru, ubaciti lovor i lagano krčkati dok pasulj ne omekša.
U međuvremenu crni luk iseći na rebarca, pa pržiti u ulju na umerenoj vatri dok ne omekša. Začiniti mlevenom paprikom, posoliti i pobiberiti, mešati još minut, pa skloniti sa ringle.
U vatrostalnu činiju naizmenično ređati sloj pasulja, slok luka, dok se ne potroši sav materijal. Odozgo staviti kobasice i peći u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.
Prijatno!
(Espreso/Iće&piće)