recept
DOMAĆICE, ZAPRŠKA ZA KROMPIR ČORBU SE SPREMA SAMO OD 2 SASTOJKA: Pred kraj KUVANJA morate da URADITE 1 STVAR
"I najukusnija krompir čorba na svetu postaje još ukusnija sa zaprškom"
Potrebni sastojci:
- krompir - 550 g, hlebna vrsta (Pikaso ili Agata)
- bujon od povrća - 1300 ml (somaći)
- šargarepa - 1 komad
- paprika - 1/2 komada, crvena
- paprika - 1/2 komada, žuta
- luk - 1 komad, krupna glavica
- salca od paradajza - 1/2 šolje (od ružičastog paradajza)
- koreni peršuna - 4 komada
- rezanca - 80 g
- maslac - 60 g
- peršun - 3 struka, svež
- aleva paprika - 1/2 kašičice
- biber - 1/2 kašičice
- lovorov list - 1 komad
- ulje - 3 kašike
- žumanca - 1 komad
- kiselo mleko - 3 kašike
- limun - 1/2 komada
Način pripreme:
Oljuštimo, očistimo i operemo dobro svo povrće. Luk, šargarepu i paprike isečemo na sitno ili blendiramo da bude brže. Krompir sečemo na srednje parčiće.
U odgovarajuću šerpu sipamo ulje i u njemu sotiramo na kratko isečeno povrće. Dodajemo maklo aleve paprike, salca od paradajza i kašiku soli po ukusu.
Nakon što omekšaju dodajemo malo aleve paprike, salca od paradajza i kašiku soli po ukusu. Sledi vrući bujon od povrća (ili voda ako nemate takav), biber, koreni peršuna i kocke krompira.
Čorba vri na veoma tihoj vatri. Deset minuta pre nego što je sklonimo sa vatre dodajemo u nju zapršku, lovorov listi i rezanca. Ostavljamo čorbu od krompira da se krčka još 15 minuta.
Za to vreme pripremamo zapršku od kiselog mleka i žumanca. Postepeno u nju dodajemo deo bujona i temperiramo.
Razređenu zapršku sipamo u čorbu i posipamo svežim isečenim peršunom. Serviramo je u činijicama, garniranu sa kockicom maslaca i kriškom limuna.
Po želji dodatno začinjavamo sa još sveže mlevenog bibera i umućenom pavlakom.
(Espreso/BonApeti)