Pasulj, Foto: YouTube printscreen/Jelajelena Petrovic

SLAVSKA TRPEZA

NAJBOLJI RECEPT ZA SVETONIKOLSKI PASULJ: Srpske domaćice ga ceo život spremaju po ovom RECEPTU!

Napravite najukusniji pasulj za Svetog Nikolu po najboljem starinskom receptu

Objavljeno: 19.12.2022. 11:49h

Posni pasulj nezaobilazan je na svakoj slavskoj trpezi, a uskoro nam se približava najveća srpska slava Sveti Nikola, te vam donosimo recept za najukusniji specijalitet. Ovo je verzija starinskog pripremanja pasulja za Svetog Nikolu po receptu naših baka.

Sastojci:

1 kg belog pasulja

1 glavica luka

1 praziluk

10 suvih crvenih paprika

200 ml ulja

5 čenova belog luka

so, biber

začinska paprika

Priprema:

Najbolje bi bilo da pasulj potopite veče pre nego što ćete ga kuvati da nabubri. Crni luk i praziluk sitno naseckajte, pa ga zajedno sa pasuljem stavite u šerpu i sve nalijte vodom. Dodajte malo ulja, poklopite i sve kuvajte na umerenoj vatri dok pasulj ne omekša.

FOTO: Printscreen Youtube
FOTO: Printscreen Youtube
FOTO: Printscreen Youtube
FOTO: Printscreen Youtube
FOTO: Printscreen/Youtube/ Hearty and tasty
FOTO: Printscreen/Youtube/ Hearty and tasty
FOTO: YouTube printscreen/Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/ Mama Buba
FOTO: Printscreen/Youtube/ Mama Buba

Paprike potopite u vruću vodu na nekoliko minuta. Kada se pasulj skuvao procedite ga, a potom izgnječite tako da dobijete kašu. Paprike iseckajte na trakice, pa ih kratko propržite na malo ulja. Pasulj začinite po ukusu, a zatim dodajte i papriku. Sve dobro izmešajte, pa prebacite u vatrostalnu činiju. Pospite ga sitno naseckanim belim lukom, a zatim zalijte preostalim uljem. Ukoliko želite možete kratko da ga zapečete u rerni, a možete i odmah da ga poslužite.

(Espreso)