RECEPTI
TOP 5 PRILOGA KOJI SAVRŠENO IDU UZ RIBU: Gosti na slavi će biti ODUŠEVLJENI!
Svi predlozi su vrlo jednostavni za pravljenje, a ukus je za pamćenje
S obzirom na to da je u toku post, ali i da se slava Sveti Nikola približava, domaćicama je potrebna inspiracija za jela. Riba je skoro pa obavezna u toku posta, te je uvek dobrodošao recept za prilog koji možete služiti uz nju.
Zato smo za vas pripremili top pet predloga uz ribu. Svi predlozi su vrlo jednostavni za pravljenje, a ukus je za pamćenje.
1. Krompir-salata
Ova salata je skoro pa obavezan deo slavske trpeze. Veoma se jednostavno sprema, a uvek nestane prva sa stola.
Sve što treba da uradite jeste da operete krompir i obarite ga. Za to vreme iseckajte crni ili crveni i beli luk. Kada je krompir gotov, pomešajte ga sa crnim i belim lukom, pa sve prelijte sirćetom i uljem.
2. Zapečene tikvice i krompir
Tikvice i krompir su odlična kombinacija, a kada im se doda i riba, nastaje prava rapsodija ukusa.
Krompir i tikvice oljuštite, pa ih isecite na veće krugove. Dobro ih začinite začinima po želji. Pleh podmažite uljem, pa uspravno ređajte krompir, potom tikvice.
Pouljite i pecite na 220 stepeni oko sat vremena.
3. Punjene pečurke
Ukoliko ste ljubitelj šampinjona, savetujemo vam da ih poslužite i uz ribu.
Pečurke operite, odvojte nožice od kapica, pa ih poređajte u pleh koji ste prethodno oboložili papirom za pečenje. Stavite ih u rernu na 200 stepeni da se polako peku.
U zagrejan tiganj sipajte malo ulja, pa dodajte sitno seckan beli luk i spanać. Dodajte malo soli i bibera po ukusu.
Kada je gotov, spanać sklonite sa ringle. Izvadite pečurke i napunite ih spanaćem, pa sve pospite izrendanim kačkavaljem.
Vratite u rernu na istu temperaturu i pecite još nekoliko minuta da se sve lepo zapeče.
4. Rižoto sa belim lukom
Ukoliko ste ljubitelj italijanske hrane koja se brzo priprema, onda je ovaj recept idealan za vas.
Prvo skuvajte bujon od kocke za supu. Na malo ulja propecite pirinač, pa ga nalijte sa malo bujona. Kuvajte polako ne mešajući i dolivajte kutlaču po kutlaču vrele supe. Potom ubacite narendanu šargarepu.
Kad je rižoto skoro gotov, dodajte vlašac, sitno seckan peršunov list i beli luk.
5. Pljeskavice od pirinča i šargarepe
Potrebno vam je samo nekoliko sastojaka za ovaj ukusan prilog.
U šerpu stavite pirinač i iseckanu šargarepu. Sve prelijte vodom i kuvajte oko 20 minuta. Kada proključa, ostavite pirinač i šargarepu u šerpi još 15 minuta.
Ocedite višak vode, pa ispasirajte šargarepu i pirinač. Dodajte začine i nekoliko kašika brašna. Sve fino sjedninite i pravite pljeskavice.
Zagrejte ulje, pa ih pecite s obe strane.
(Espreso / Telegraf)