obratite pažnju
OVAKO SE PRAVI ŠLJIVOPITA IZ BOSNE: Jelo je kod njih ODOMAĆENO, kada čujete ZBOG ČEGA, razumećete (FOTO)
Bombast interesantan naziv za jedno starinsko jelo koje je odomaćeno u Bosni
Ovako jednostavan i delikatan recept zaista zaslužuje našu pažnju, s obzirom na to da je sezona šljiva (zovu ih modrulje) u jeku, lako ih možemo nabaviti, a tek kada napravimo kolač i probamo nećemo ni pomisliti na neki drugi.
Kolač se uglavnom servira hladan u staklene posude kako bi do izražaja došla fantastična boja šljiva. Može da se posluži i topao sa kuglom sladoleda od vanile, ili pavlakom.
Šta nam je sve potrebno:
1kg zrelih šljiva
150g šećera
100g griza ili prezle
50g brašna
2 vanila šećera
kašičica cimeta
kašika meda (opciono)
100g oraha
100g hladnog putera (ulje)
Način pripreme:
Šljive oprati, iseći na polovine, izvaditi koštice.
Pleh za pečenje namazati puterom pa posuti sa malo šećera.
Šljive po plehu rasporediti tako da tamniji deo bude okrenut na gore, preko njih ravnomerno sipati vanila šećer i cimet, griz, brašno, ostatak šećera. Ukoliko stavljate med možete u ovoj fazi. Kockice putera razbacati po šljivama.
Na samom kraju, kolač posuti krupno naseckaniim orasima.
Pleh staviti u zagrejanu rernu i peći 50 minuta na 170C.
Uživajte!
(Espreso)