Mleveno meso, Foto: PRINTSCREEN/YT/ DOZUS COOK

savet

OVAJ TRIK ZA SPREMANJE MLEVENOG MESA SIGURNO NE ZNATE: Brže se uprži, a ostaje MEKANO uz samo 1 SASTOJAK

Važi i za meso seckano na kockice - kad spremate gulaš!

Objavljeno: 15.12.2022. 22:03h

Prženje mlevenog mesa za musaku ili sarmu može da se baš oduži, jer se obično otpusti dosta vode, a dugim dinstanjem junetina ili svinjetina postaju gumaste.

Da bi ovo izbegle, iskusne domaćice pribegavaju malo poznatom triku, a to je korišćenje sode bikarbone.

foto: Profimedia

Potrebno je da na oko pola kilograma mesa pospete trećinu kašičice sode bikarbone i lagano izmešate mešavinu pa ostavite da odstoji petnaestak minuta. Zatim meso upržite u tiganju na srednjoj temperaturi.

Mešajte povemeno i već za kratko vreme videćete da se meso uprži bez suvišne tečnosti. Trik je u prostoj hemijskoj reakciji - soda bikarbona podiže pH vrednost mesa i time sprečava prejako vezivanje proteina u mesu. Upravo zahvaljujući tome se ne istiskuje višak vode. Zato i meso ostaje mekano, a dobija lepu braonkastu boju.

foto: Youtube/Printscreen/ University of Illinois Extension

Isto možete primeniti i na meso seckano na komadiće, kao za gulaš, na primer. Računajte da na seckano meso treba nešto više sode bikarbone - oko 1 kašičice na pola kilograma. Nije loše ni da se soda prvo pomeša sa par kašičica vode jer ćete je tako lakše rasporediti po mesu.

Sačekajte petnaest minuta i onda spemajte meso po receptu. Ne produžavajte ovo vreme, jer duže delovanje sode bikarbone neće pojačati njen efekat.

(Espreso/Vaš kuvar.rs)