ZA SVETOG NIKOLU
EVO ŠTA ĆE SE DESITI AKO IZNESETE KIFLICE SA TUNJEVINOM ZA SLAVU: Razmislićete da li ćete ih PRAVITI
Ukusnije nećete jesti
Sastojci:
50 ml mlake vode
75 ml kisele vode
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica šećera
500- 600 g mekog brašna
125 ml belog vina
1,5 šoljica ulja
1 kašičica soli
150 g usitnjene tunjevine
malo praziluka
125 g posnog margarina
Priprema:
U malo mlake vode staviti suvi kvasac i šećer, pa ostaviti 30 minuta da narasta. Nadošao kvasac potom izručiti u udubljenje u brašnu, dodati kiselu vodu, belo vino, ulje i so, pa sve dobro umesiti kako bi se dobilo glatko testo. Dobijeno testo podeliti na četiri dela i svaki oblikovati kao loptu.
Svaku od lopti razvući oklagijom u koru debljine 1 cm, a zatim svaku od kora unakrsno iseći na četvrtine, a svaku četvrtinu podeliti na pola, kako bi se dobilo osam jednakih delova.
Na svaki dobijeni deo staviti po malo tunjevine pomešane sa sitno seckanim prazilukom i uvijati kiflice.
Potom kiflice poređati u uljem podmazan pleh, a preko svake staviti po kockicu margarina i ostaviti ih da odmore 15-20 minuta. Nakon tog vremena, staviti ih u zagrejanu rernu i peći 25-30 minuta na 200 C.
Nestaće sa stola čim ih poslužite, a gosti će danima pričati o njima.
(Espreso/Recepti.com)