Ilustracija, Foto: Printscreen / Youtube / Cam25Zoo

OBRATITE PAŽNJU

OVU HRANU ŽENE NE BI SMELE JESTI POSLE 50-TE GODINE: Evo šta se tad dešava VAŠEM TELU

"Uključivanje proizvoda od celog zrna pšenice u svoju ishranu obezbediće vam složene ugljene hidrate i vlakna koja će vam pomoći da produžite osećaj sitosti“, zaključila je ona, a koje izvore proteina je neophodno unositi u organizam i dok postimo ispričala je nutricionistkinja-dijetetičar Jovana Srejić Ferluga

Objavljeno: 14.12.2022. 14:43h

Dame koje su starije od pedeset godina moraju posebno da vode računa o ishrani.

Stručnjaci su otkrili da se apetit menja s godinama, ali i metabolizam usporava. Posle pedesete godine mišićna masa opada, a unošenje male količine hranjivih namirnica, fizička neaktivnost i menopauza, mogu dodatno da ubrzaju ovaj proces. Da biste smršali ako ste ušli u šestu deceniju, nutricionistkinja Blanka Karsija savetuju da se potpuno odreknete slatkiša i jedete više povrća. Pre svega, ona je predložila da pijete više vode, jer na taj način ne samo da mršavite, nego i smanjujete faktore rizika za dijabetes tipa 2. Takođe, nutricionistkinja savetuju da se smanji, ili potpuno izbaci prerađena hrana, a posebno čips, peciva i sladoled.

"Većini ovih proizvoda nedostaju kvalitetni sastojci i hranljivi sastojci. Ove namirnice su bogate rafinisanim ugljenim hidratima, bojama i šećerom i dovode do povećanja telesne težine i neravnoteže hranljivih materija u telu“, objasnila je nutricionistkinja i podsetila na važnost proteina i činjenicu da oni nisu samo životinjskog porekla. Blanka savetuje da je jede sočivo, pasulj, pečurke i hleb od celog zrna.

foto: Profimedia

"Uključivanje proizvoda od celog zrna pšenice u svoju ishranu obezbediće vam složene ugljene hidrate i vlakna koja će vam pomoći da produžite osećaj sitosti“, zaključila je ona, a koje izvore proteina je neophodno unositi u organizam i dok postimo ispričala je nutricionistkinja-dijetetičar Jovana Srejić Ferluga

"Biljni izvori proteina su mahunarke, kao što s pasulj, grašak, sočivo i soja, ali i semenke i jezgrasto voće. Ipak važno je imati na umu da ove namirnice ne sadrže sve esencijalne aminokiseline pa je potrebno kombinovati više namirnica", rekla je i otkrila koje kombinacije su dobrodošle u ishrani:

  1. Žitarice i mahunarke
  2. Crni pasulj i pirinač
  3. Orasi i grašak
  4. Sočivo i badem
  5. Hleb od speltinog brašna i puter od kikirikij

(Espreso/Lepa i srećna)