recept
NAPRAVITE POSNE SARME ZA SVETOG NIKOLU, GOSTI ĆE IH ODMAH POTAMANITI: Jedan sastojak je ZARAZAN koliko je DOBAR!
Mrsne zamenite jednako ukusnim posnim sarmama
Na slavskoj trpezi za Svetog Nikolu obavezno moraju da se nađu sarme, prebranac i riba. Kako je ovo posna slava, naš predlog je da kiseli kupus umesto mlevenim mesom, punite nadevom koji će se svideti svima.
U pitanju su orasi, losos, pirinač i šargarepa. Još bolje je što se sarme ne krčkaju na šporetu, nego se peku u rerni i tako postaju još sočnije, a za bolji ukus je zaslužan i aromatični preliv od vode, belog luka i slatke paprike.
Sastojci:
2 crna luka
2 praziluka
1 šargarepa
100 g pirinča
450 g mlevenih oraha
100 g dimljenog lososa
1 kašičica slatke paprike
1 kašičica suvog začina
3 čena belog luka
kiseli kupus
Priprema:
Crni luk i praziluk sitno iseckajte, pa propržite na ulju. Kada omekša dodajte i seckanu šargarepu. Posolite. Zatim dodajte i opran pirinač i dobro promešajte. Nakon par minuta dodajte i mlevene orahe, pa pospite suvim začinom i biberom. Dobro promešajte i sklonite sa šporeta. Dodajte cepkani losos i opet dobro sjedinite. Kiseli kupus očistite, operite i držite u mlakoj vodi nekih pola sata, pa punite liske i rolajte.
Ređajte u nauljenu tepsiju i sipajte preliv koje ste napravili tako što ste pomešali mleveni beli luk, vodu i slatku papriku. Pecite na 200°C oko pola sata.
(Espreso)