njami
ŠUSTER PITA PO STARINSKOJ RECEPTURI: Bila je obavezna na trpezama u Jugoslaviji, 1 sastojak svi volimo
U mlakoj vodi rastpvorite šećer i kvasac
Ustaroj Jugoslaviji nedeljni ručak nije mogao da prođe bez kolača. Uglavnom su se pravili sa makom ili orasima, a svaka domaćica je znala da spremi neke od kultnih, u koje spada i šuster pita.
Ona se pravi od kora, džema i oraha, a pošto nije samo ukusna nego i lepo izgleda, često je ukrašavala prazničnu trpezu. U nastavku teksta pročitajte kako da napravite jedan od najlepših kolača.
Sastojci:
Za kore:
- 250 ml vode
- 250 ml ulja
- 1 kašika šećera
- 1 kašika suvog kvasca
- 1 kesica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 600 g brašna
Za fil:
- 500 g džema od šljiva
- 250 g mlevenih oraha
Priprema:
U mlakoj vodi rastpvorite šećer i kvasac. Nakon 5 minuta dodajte so, ulje, prašak za pecivo i brašno. Dobro umesite testo, pa ga podelite na 5 delova, pokrijte krpom i ostavite da odstoje nekih 10 minuta.
U posudi pomešajte orahe i šećer i podelite na 4 jednaka dela. Razvucite testo dimenzija 20x30 cm, pa ga stavite u nauljen pleh istih dimenzija. Premažite koru džemom, pa pospite šećerom i orasima. Preko stavite sledeću koru, pa opet premažite džemom i pospite orasima i šećerom.
I sa trećom korom isto uradite, a četvrtu samo stavite preko. Pokrijte i ostavite da odstoji nekih 20-30 minuta. Viljuškom izbockajte testo na par mesta. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 30 minuta.
Gotov kolač izvadite iz pleh naopako (tako da onaj deo koji je bio na dnu, sada bude gore). Premažite džemom i pospite orasima i šećerom. Ako više volite možete da premažete i čokoladnom glazurom.
(Espreso/Stvar ukusa)