RECEPT
PASULJ SA SVINJSKOM KOLENICOM: Obavezno uradite ovo VEČE pred spremanje i biće NAJUKUSNIJI
Postoje razne varijacije na temu pripreme ovog kuvanog jela, ali je jedno sigurno, sa pasuljem i butkicom teško da možete da pogrešite
Priprema pasulja sa svinjskom kolenicom jedan je od najjednostavnijih recepata domaće kuhinje i idealno jelo za svakog kuvara početnika.
Postoje razne varijacije na temu pripreme ovog kuvanog jela, ali jedno je sigurno: sa pasuljem i butkicom teško da možete da pogrešite.
Najvažniji korak je da se setite veče pred kuvanje da potopite pasulj u vodu da prenoći.
Sastojci:
- 500 g pasulja
- jedna svinjska butkica
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 veza zeleni
- 1 paprika,
- 2 lovorova lista
- so
- biber
- suvi biljni začin (po ukusu)
- 1 kašičica začinske paprike
- brašno (količina po potrebi)
Priprema:
Potopite pasulj u vodu, noć pred kuvanje u dublji sud i ostavite da prenoći.
Sutradan procedite pasulj, nalijte vodom i pustite da provri. Kada pusti ključ, ocedite.
U dubokoj šerpi na malo ulja prodinstajte iseckani crni luk dok ne postane staklast i isekcanu papriku; stavite pasulj, dodajte čen belog luka, šargarepu i peršun, sve to isečeno na kolutove, i obarenu butkicu, isečenu na manje komade. Sve nalijte i ostavite da provri.
Dodajte začine, smanjite vatru i sve poklopite da se kuva na tihoj vatri oko tri sata.
Kada je pasulj mekan, možete da dodate zapršku ukoliko želite. Na ulju propržiti sitno seckan preostali beli luk, kašiku brašna i kašiku začinske paprike. Zaprškom prelijte pasulj i pustite još nekoliko minuta da se kuva na tihoj vatri.
(Espreso/Telegraf)