recept
ZBOG JEDNE GREŠKE U PRIPREMI KUPUS RIBANAC VAM PROPADA: Da se ne bi POKVARIO morate da uradite 1 STAVAR
Kiseli kupus ribanac lako se priprema, a cenjen je zbog svojih lekovitih svojstava
Kiseli kupus je nezaobilazna zimnica cenjena zbog svoje lekovitosti i specifičnog ukusa. Smatra se da je prvi put fermentisan pre više od 2.000 godina kada je preliven slanom vodom, a pod uticajem bakterija došlo je do fermentacije i stvaranja mlečne kiseline.
Poznat je po sadržaju vitamina C, ali i vitamina K i B grupe. Od minerala bogat je natrijumom, kalijumom, fosforom, kalcijumom, gvožđem, sumporom, cinkom, silicijumom, borom, bakrom.
Priprema ribanca
Kako bi uvek imali spreman kiseli kupus za salate i podvarak priprema se kupus ribanac. Biće nam potrebne glavice koje ostavimo tri do četiri dana da odstoje. Odstrane se spoljni i oštećeni listovi, a glavica se iseče na četiri dela. Ukloni se srednji deo. Seckanje se obavlja nožem ili pomoću rendaljke. Kada smo ga isekli na sitne trakice, stavi se u posudu koja može da bude plastična ili staklena i onda se posoli. U novije vreme ribanac prave u najlonskim vrećama. Može da se kiseli samo kupus ili mu se dodaju druge vrste povrća i voća.
Na 10 kilograma kupusa biće vam potrebno 350 do 400 grama soli.
Priprema se tako što se u posudu stavi red izrendisanog kupusa kojeg posolimo, a zatim sve dobro sabijemo rukama ili batom, što zavisi od količine. Pustiće vodu koja treba da ga prekrije. Tada ga treba dobro pritisnuti kako bi ostao potopljen. Ako se drži na optimalnoj temperaturi od 13 do 20 stepeni Celzijusa, već posle dvadeset dana spreman je za jelo.
Evo još jednog recepta za pripremu kiselog kupusa.
Sastojci:
- Kupus - 1 kilogram
- Šargarepa - jedna
- Rotkvica - jedna
- So - 1-1,5 kašika
- Šećer - 1 kašika
- Senf - po ukusu
- Semenke kumina - po ukusu
Pripremite sve sastojke. Kupus sitno naseckajte. Šargarepu narenadajte na krupno. Pomešajte šargarepu i kupus. Dodajte so, šećer, usitnjene semenke kumina i senf.
Rasporedite rukama. Ogulite rotkvicu i izrendajte na krupno i dodajte ostatku povrća. Prebacite u čistu, sterilizovanu teglu. Dobro promešajte. Izgnječite tako da kupus bude potpuno prekriven sokom. Ostaviti 5-7 dana na sobnoj temperaturi. Povremeno promešajte drvenom varjačom.
(Espreso/Agroklub)