Podvarak, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

recept

PRE SPREMANJA PODVARKA 1 STVAR MORATE DA URADITE SA SUVIM MESOM: Samo TAKO će ispasti MEKANO

Izuzetan podvarak po receptu moje bake

Objavljeno: 12.12.2022. 17:33h

Najpoznatija jela koja se prave od kiselog kupusa su svakako sarme i podvarak.

Sastojci:

  • Kiseo kupus oko 2 kg
  • suvo meso oko 700 g
  • biber u zrnu po ukusu
  • aleva paprika 2 kašike
  • mast 5 kašika
  • so po ukusu
  • voda po potrebi
  • crni luk 1 veća glavica
    foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Kako pripremiti:

Ovo je jedan komad suvih rebara, ona špic rebra i generalno to je najbolje za podvarak, jer je prošarano masnoćom malo. Vi koliko vam treba, ali otprilike na 2 kg ribanca (seckani kupus za podvarak specijalno stavljen u posebnu kacu prim. prev.) ide oko 700 grama rebara. A ako je bez kostiju meso suvo onda ide oko pola kilograma.

foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Ovaj recept je od moje bake i ujedno moj način spremanja, pa eto da podelim sa vama. Veću glavicu crnog luka sitno iseckajte. U veću šerpu stavite kašiku svinjske masti i stavite na šporet da se otopi. Dodajte luk i malo ga propržite. Dodajte meso i nalijte vodu da dođe do pola mesa. Ne treba da ogrezne meso u vodi. Poklopite i na srednjoj vatri kuvajte 20 minuta. Voda da uvri polovina od sipane tako da ako treba dolijte malo. Posle 20 minuta sklonite sa vatre.

U veliku šerpu za podvarak stavite kašiku masti da se otopi pa stavite seckani kupus. Uz konstantno mešanje propržite kupus pet minuta.

foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Dodajte dve kašike slatke mlevene začinske paprike i propržite još pet minuta.

Izručite sve iz šerpe sa mesom i dodajte dve do tri kašike masti. Podvarak bez dosta masti nije podvarak. A verujte to uopte nije puno. Dodajte malo bibera u zrnu i soli ako je potrebno, jer je i meso slano, a i kupus.

Stavite u rernu na 170 stepeni da se krčka pola sata. Onda promešajte, pa nalijte još malo vode da onako ogrezne. I tako pustite da se krčka dva sata uz povremeno mešanje. Ako vidite da je baš uvrla voda dodajte mada neće biti potrebe. Ako volite softaniji onda još 15 minuta nek se krčka, a ako volite suv zapečen onda još sat vremena. Naravno svima je poznato da podvarak kao i sarma je sutradan lepši jer je ukrčkan dobro.

foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Videćete meso će se bukvalno raspadati, a podvarak je kuvan u onoj supi od mesa i to daje posebnu aromu na dimljeno.

Podvarak se obavezno služi sa klasičnom projom bez bilo kakvih dodataka.

Pa, prijatno!!!

(Espreso/recepti.zena.blic.rs/Jovanka Jevtić)