OBRATITE PAŽNJU
STRUČNJAKINJA OTKRILA KADA SE JEDE VOĆE: Uopšte nije onako kako MISLITE, DALA ŠOK ODGOVOR
Reklo bi se da je ranije ishrana bila veoma jednostavna i da nisu postojala razna pravila koja se javljaju u poslednje vreme
Nutricionistkinja Nada Vogt otkrila je da voće ne morate da jedete samo na prazan stomak, već kad vam to odgovara
Reklo bi se da je ranije ishrana bila veoma jednostavna i da nisu postojala razna pravila koja se javljaju u poslednje vreme.
Međutim, tanka je razlika između pravila i dezinformacija, o čemu govori i nutricionistkinja Nada Vogt. Ona je ovaj put razjasnila dilemu kada je unos voća u pitanju:
- Da li ste nekada čuli da bi voće trebalo jesti na prazan stomak, umesto nakon jela, kako ne bi dolazilo do truljenja istog u stomaku?
Hajde da objasnimo zašto to fiziološki gledano nije tačno.
Truljenje je fermentacija i za taj proces su nam potrebne dve stvari, mikrobi i vreme. U samom želucu nemamo bakterije, jer je i sama sredina kisela. Zapravo, u našem želucu se nalazi jako malo mikroba, to je delić onoga što preživi u debelom crevu, gde se dešava stvarno fermentacija, koja je svakako dobra stvar. Sam sadržaj u želucu se zadržava u proseku 20 minuta, pa do recimo 2h kod nekih obimnijih obroka - navodi nutricionistkinja i dodaje:
- Ako ste nekada pokušali da kod kuće napravite turšiju, kisele krastavce, kimči, šta god, znate i sami da dve sata nije ni približno dovoljno za pravljenje istog. Tako da kada sledeći put naiđete na informaciju da voće treba da jedete samo na prazan stomak ili nikako nakon obroka, samo zanemarite, jer sada znate da to više nema nikakvog smisla - završava Nada.
(Espreso/Informer)