paŽnja
OVO JELO SE ČESTO JEDE U SRPSKIM KUĆAMA, I NIPOŠTO GA NE SMETE PODGREVATI: Evo i zašto
Prilikom skladištenja spanaća, posebno ako je termički obrađen, količina nitrata se povećava, a oni se u kuvanom spanaću procesom ključanja pretvaraju u nitrite
Spanać spada u grupu lisnatog povrća koje sadrži relativno visok nivo nitrata, koji se apsorbuju iz zemlje preko korena.
Prilikom skladištenja spanaća, posebno ako je termički obrađen, količina nitrata se povećava, a oni se u kuvanom spanaću procesom ključanja pretvaraju u nitrite.
Oni su opasni jer se kombinuju sa aminima u telu i stvaraju visoko kancerogena jedinjenja koja nazivamo nitrozoaminima, objasnila je nutricionista Dagmar fon Kram.
Ako spanać samo nakratko zagrejete neposredno pre konzumiranja, ne morate da brinete, rekao je Fon Kram, upozoravajući da se to ne odnosi na veoma malu decu, koja bi u najekstremnijem slučaju mogla da se uguše.
(Espreso)