OBRATITE PAŽNJU
KONAČNO OTKRIVENO DA LI SU ZDRAVIJE ZELENE, PEGAVE ILI PREZRELE BANANE: Odgovor će vas ŠOKIRATI
Nikada nemojte jesti bananu sa čak i naznakom zelenog na kori. One su jako nedozrele i sadržaj ugljenih hidrata je skoro u potpunosti skrob, što su složeni ugljeni hidrati
Banane su većini ljudi omiljeno voće. Neki vole da ih jedu kad su zrele i žute boje, a drugi ih preferiraju dok su još zelene i nezrele. Koje su bolje?
I zelene i žute banane imaju svoje prednosti i mane, možete jesti i jedne i druge da biste uneli u organizam određene hranljive supstance, ali ako vas zanima šta je najbolje za vas - birate one sasvim zrele, dakle gotovo braon, smatra nutricionista Ema Sigurakis.
- Kako treba da izgleda savršeno zrela banana? To je ona sa najcrnjom, flekavom kožom, a voće iznutra treba da bude na ivici providnog - kaže Ema.
Nikada nemojte jesti bananu sa čak i naznakom zelenog na kori. One su jako nedozrele i sadržaj ugljenih hidrata je skoro u potpunosti skrob, što su složeni ugljeni hidrati.
- Kako banana počne da sazreva, većina skroba se pretvara u saharozu (to je disaharid), a kada potpuno sazre, saharoza se raspada na fruktozu i glukozu (monosaharidi), što je čini mnogo lakše svarljivom i manje je verovatno da će biti hrana za mikroorganizme u crevima - objašnjava nutricionista.
Proces zrenja je način na koji priroda započinje proces varenja složenih molekula hrane pre vas, dodaje ona.
- Većina ljudi dobro podnosi zrele banane, ali ja bih ipak upozorila da imaju dovoljno serotonina da pogoršaju upalu creva kod osetljivih osoba - poručuje Ema Sigurakis.
(Espreso)