RECEPT
NAJZDRAVIJA SALATA TOKOM ZIME: Nahranite se ZDRAVLJEM, prava je vitaminska BOMBA
Ukusno i doprinosi razvitku zdravlja
Sastojci
Potrebno je:
5 kg cvekle
1 l sirća
2 l vode
100 g šećera
2-3 kašike soli
po ukusu bijeli luk, biber u zrnu
1 vrećica vinobrana ili konzervansa
Priprema
Cveklu oprati. Ne odrezati koren i treba ostaviti peteljku dugu bar 1 cm da ne izgubi lepu boju. Staviti cveklu u veću šerpu i preliti vodom, pa staviti da se kuha. Od momenta kad prokuva voda, kuhati oko sat vremena, paziti da se cvekla ne prekuha. Kuvanu cveklu prohladiti, pa oguliti.
Rezati na listiće. Prokuhati vodu, šećer, so i sirće, skloniti sa vatre, pa dodati vinobran. Narezanu cveklu ređati u sterilisane tegle. U svaku teglu dodati par zrna bibera i malo belog luka, pa preliti prokuhanom tečnošću. Bocnuti nožem do dna tegle, kako bi izašli mjehurići zraka. Dobro zatvoriti poklopac, prekriti tegle i ostaviti tako prekrivene 12 sati. Zatim tegle ostaviti na hladno mesto.
(Espreso/Recepti.com)