Spanać, Foto: Printscreen/Youtube/Tasty Balkan Food

VAŽNO

OVU HRANU NIKAKO NE PODGREVAJTE! Postoji VELIKA OPASNOST, evo i kakva

Spanać spada u grupu lisnatog povrća koje sadrži relativno visok nivo nitrata, koji se apsorbuju iz zemlje preko korena.

Objavljeno: 09.12.2022. 22:44h

Prilikom skladištenja spanaća, posebno ako je termički obrađen, količina nitrata se povećava, a oni se u kuvanom spanaću procesom ključanja pretvaraju u nitrite.

foto: Printscreen/Youtube/Tasty Balkan Food

Oni su opasni jer se kombinuju sa aminima u telu i stvaraju visoko kancerogena jedinjenja koja nazivamo nitrozoaminima, objasnila je nutricionista Dagmar fon Kram.

Ako spanać samo nakratko zagrejete neposredno pre konzumiranja, ne morate da brinete, rekao je Fon Kram, upozoravajući da se to ne odnosi na veoma malu decu, koja bi u najekstremnijem slučaju mogla da se uguše.

(Espreso/Krstarica)