paŽnja
OVAKO SE NA BLISKOM ISTOKU PRAVI DOMAĆI HUMUS: Sadrži OMEGA 3 više i od JAJA, jelo koje je ODUŠEVILO SVET
Domaći humus se jednostavno pravi, pa već danas isprobajte to jelo koje je oduševilo svet
Ovo jelo je naročito popularno na Bliskom istoku, a može se jesti kao namaz ili kao sos uz meso.
Namaz od leblebija poslednjih godina sve je popularniji u ishrani i one grupe ljudi koje uživaju u mesnim proizvodima. Razlog tome je što je popularni humus, sa svojim varijacijama ukusa, veoma sočan namaz koji se lako može kombinovati uz razna jela. Domaći humus se jednostavno pravi, pa već danas isprobajte to jelo koje je oduševilo svet.
Sastojci:
300 grama sirovih leblebija
3 kašike tahinija
1 veći limun
malo belog luka (ko ne voli luk, može da izostavi slobodno)
po ukusu so
4 kašike maslinovog ulja
malo kumina
za dekoraciju aleva paprika
Priprema:
Sirove leblebije preko noći ostaviti u vodi, u većem loncu, da nabubre. U tu vodu se može dodati malo sode bikarbone. Ujutru prosuti vodu u kojoj su stajale leblebije i dodati novu. Kuvati ih u puno vode, sve dok potpuno ne omekšaju (tako da kožica sama spada sa njih kada ih stegnete). Vodu u kojoj su se kuvale leblebije prosuti. Možete da sačuvate manju količinu da je dolijete u slučaju da vam humus bude tvrd. Leblebije dobro ispasirati, dodati sok od jednog većeg limuna (ili dva manja), so, tahini, maslinovo ulje i malo kumina, a zatim sve staviti u blender. Dobro sve izmešati i preručiti u zatvorene posudice.
Pre zaklapanja posude, staviti na humus malo aleve paprike kao dekoraciju.
(Espreso)