poslastica
ZGUŽVANA BAKLAVA ZALUDELA SRBIJU, SPREMA SE OČAS POSLA: Topi se u USTIMA, zbog 1 NEODOLJIVOG SASTOJKA
A ovaj recept za zgužvanu niko ne zna kako se sprema
Ljudi dok jedu baklavu uživaju u toj poslastici.
Nema ništa slađe uz kaficu.
A ovaj recept za zgužvanu niko ne zna kako se sprema.
Odmah ćete ga zapisati.
Nekada je priprema baklave bila stvar prestiža i nije svako znao da je spremi. Služila se samo najbogatijim slojevima društva, a još uvek se ne zna tačno poreklo ove slatke pite. Sada vam Stvar ukusa donosi ne tako tipičan recept za kraljicu među slatkim pitama, a to je zgužvana baklava. Priprema nije komplikovana, a ukus je neverovatan.
Sastojci:
100 g badema
100 g oraha
100 g pistaća
150 g putera
1 pakovanje kora
Za sirup:
200 g šećera
240 ml vode
kora 1 limuna
1 štapić cimeta
1 kašika limunovog soka
1 kašičica ekstrakta ružine vodice
Priprema: U šerpu sipajte šećer, vodu, koru limuna i štapić cimeta. Kuvajte dok ne proključa i povremeno promešajte. Nakon ključanja ostavite još 4-5 minuta, pa isključite šporet, a zatim dodajte limunov sok, kao i ružinu vodicu.
Promešajte i sklonite sa strane. Sitno iseckajte bademe, orahe i pistaće i pomešajte. Puter istopite, pa premažite jednu koru. Preko stavite drugu i opet premažite. Pospite smesom od orašastih plodova. Na sredinu kore stavite dva štapića za ražnjić da se spajaju.
Zatim preklopite na pola, pa urolajte pomoću štapića. Nežno pritisnite krajeve baklave ka sredini i izvucite štapiće (pogledajte galeriju). Tako uradite i sa preostalim korama.
Ređajte baklave u tepsiju koju ste prethodno nauljili. Premažite baklave preostalim istopljenim puterom, presecite na 3 dela i pecite na 160°C nekih 60-70 minuta.
Prelijte sirupom i ostavite da upije minimum pola sata, pa pospite orašastim plodovima.
(Espreso/Stvar ukusa)