Baklava, Foto: Printscreen/Youtube/ The Cooking Foodie

poslastica

ZGUŽVANA BAKLAVA ZALUDELA SRBIJU, SPREMA SE OČAS POSLA: Topi se u USTIMA, zbog 1 NEODOLJIVOG SASTOJKA

A ovaj recept za zgužvanu niko ne zna kako se sprema

Objavljeno: 08.12.2022. 20:19h

Ljudi dok jedu baklavu uživaju u toj poslastici.

Nema ništa slađe uz kaficu.

A ovaj recept za zgužvanu niko ne zna kako se sprema.

Odmah ćete ga zapisati.

FOTO: Printscreen/Youtube/ The Cooking Foodie
FOTO: Printscreen/Youtube/ The Cooking Foodie
FOTO: Printscreen/Youtube/ The Cooking Foodie
FOTO: Printscreen/Youtube/ The Cooking Foodie
FOTO: Printscreen/Youtube/ The Cooking Foodie

Nekada je priprema baklave bila stvar prestiža i nije svako znao da je spremi. Služila se samo najbogatijim slojevima društva, a još uvek se ne zna tačno poreklo ove slatke pite. Sada vam Stvar ukusa donosi ne tako tipičan recept za kraljicu među slatkim pitama, a to je zgužvana baklava. Priprema nije komplikovana, a ukus je neverovatan.

Sastojci:

100 g badema

100 g oraha

100 g pistaća

150 g putera

1 pakovanje kora

foto: Printscreen/Youtube/ The Cooking Foodie

Za sirup:

200 g šećera

240 ml vode

kora 1 limuna

1 štapić cimeta

1 kašika limunovog soka

1 kašičica ekstrakta ružine vodice

Priprema: U šerpu sipajte šećer, vodu, koru limuna i štapić cimeta. Kuvajte dok ne proključa i povremeno promešajte. Nakon ključanja ostavite još 4-5 minuta, pa isključite šporet, a zatim dodajte limunov sok, kao i ružinu vodicu.

foto: Printscreen/Youtube/ The Cooking Foodie

Promešajte i sklonite sa strane. Sitno iseckajte bademe, orahe i pistaće i pomešajte. Puter istopite, pa premažite jednu koru. Preko stavite drugu i opet premažite. Pospite smesom od orašastih plodova. Na sredinu kore stavite dva štapića za ražnjić da se spajaju.

Zatim preklopite na pola, pa urolajte pomoću štapića. Nežno pritisnite krajeve baklave ka sredini i izvucite štapiće (pogledajte galeriju). Tako uradite i sa preostalim korama.

foto: Printscreen/Youtube/ The Cooking Foodie

Ređajte baklave u tepsiju koju ste prethodno nauljili. Premažite baklave preostalim istopljenim puterom, presecite na 3 dela i pecite na 160°C nekih 60-70 minuta.

Prelijte sirupom i ostavite da upije minimum pola sata, pa pospite orašastim plodovima.

(Espreso/Stvar ukusa)