UKUSNO
OVO JE NAJBOLJI TRIK ZA OMEKŠAVANJE SARME: Jednu GREŠKU svi pravimo i zbog toga ispada TVRDA
Ako želite mekanu i ukusnu sarmu bitno je da pratite ovaj recept
Sarma je obavezno jelo koje se mora naći na svakoj slavskoj trpezi.
Koliko puta vam se desilo da vam sarma ispadne tvrda, postoji i razlog zašto je tako. Ako želite mekanu i ukusnu sarmu bitno je da pratite ovaj recept.
Sastojci:
Fil:
- 1 kg grubog mlevenog mesa
- 100 g slanine isečene na kockice (5 k 5 mm)
- 100 g crvenog luka (rendanog)
- 1 kriška belog luka (protisnuti kroz prese)
- 1 jaje
- 80 g pirinča
- 1 kašičica vegete
- 1 kašičica crvene paprike
- 1/2 do 1 kašičice soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašika ulja
- 1 kašika seckane persone malo suve kobasice iseckane
Sos:
- 1 kašika pšeničnog brašna
- 1 konzerva pasiranog paradajza
- supa od 3 kocke
- 1 kašika masti
Dodaci:
- malo sušenog mesa
- suva kobasica
- suva rebra
- 3 lovorova lista
- 1,5 kg kiselog kupusa
Priprema:
Glavicu kupusa oslobodite od tvrdog dela u sredini, tako će se lakše odvojiti listovi. Kupus dobro isperite. Koristiti samo cele listove, pocepane zajedno sa ostatkom kupusa i iseći na trake širine 3-5 mm i dodati u sos od sarme.
U otopljenu mast dodati slaninu, seckanu suvu kobasicu i rendani crni luk. Pržite dok slanina ne porumeni i crveni luk zamiriše. Dodajte pirinač i mešajte oko 3 minuta.
U drugu posudu dodajte mleveno meso, jaje, pasirani beli luk, slatku papriku, so, povrće, biber, ulje, seckani peršun. Na kraju u fil od sarme dodati proprženi luk, slaninu i kobasicu.
Smesu napraviti tako da bude glatka, ali ne pretvrda, jer će tada sarma biti tvrda na kraju.
Nadev za sarmu:
List kupusa okrenuti debljim delom nagore. Uzmite toliko nadjeva za sarmu da napravite gomilu na listu koja ima 2 cm prostora sa leve i desne strane, a meso stavite na gornju trećinu lista.
Levu i desnu ivicu kiselog kupusa preklopite prema sredini. Obema rukama uhvatite gornji kraj i otkotrljajte, uvek prstima sa strane gurajući list kupusa prema unutra (da se ne bi otvorio).
Količina mesa za sarmu je taman kada sami urolate poslednju polovinu kiselog kupusa. Da je krilo dobro zamotano, videćete po tome što je čaršav neoštećen i krilo zatvoreno sa svih strana. Sarmu stavite ivicom nadole na odgovarajući tanjir.
Priprema sosa za sarmu:
Pripremite lagani sos tako što ćete u tiganj u kome ste dinstali luk, slaninu i kobasicu dodati 1 kašiku svinjske masti ili ulja. Dok se mast nije potpuno istopila, dodajte brašno i dobro promešajte.
Brašno treba samo malo da peni. Dodajte pasirani paradajz i samo malo promešajte. Skloniti sa ringle i dodati 2 do 3 kocke za supu (kocke za supu otopiti u 0,5 l vrele vode) i sve dobro umutiti sa penom da ne ostanu grudvice.
U sos od sarme prvo stavite polovinu kiselog kupusa isečenog na trakice, pa sarmu stavite ivicom nadole. Dodati suvo meso, sarmu, odozgo preliti ostatkom kiselog kupusa i lovorovim listom.
Dolivati vode po potrebi, tek toliko da prekrije sarmu, do visine sarme (nikad preko). Kada provri na jakoj vatri, smanjiti na 1/4 i kuvati sarmu poklopljenu 90 minuta, povremeno protresti, ne mešati, posle 90 minuta smanjiti vatru i dinstati 1,5 sat, da ispari što više tečnosti, onda će sarma biti jako sočna i mekana.
(Espreso/Coolinarka)