slava
DOMAĆICE, OVU GREŠKU PRAVITE KADA SPREMATE SLAVSKO ŽITO: Ovo je TAJNA, samo tako će imati VOLUMINOZNOST
Ovo je najbolji recept za slavsko žito
Postoje mnoge varijante kako se sprema slavsko žito, odnosno koljivo, deluje naizgled da je sve slično, ali ukus ih razlikuje.
Ovo je najbolji recept za slavsko žito sa orasima.
Ovaj recept se dokazao generacijama unazad i svako ko je probao slavsko žito urađeno po ovom receptu bio je oduševljen.
Najbolji recept za slavsko žito sa orasima ima nekoliko tajni u pripremi i mi ćemo ih objasniti kroz nastavak teksta. Slavsko žito osim što ima duhovnu vrednost za ukućane i goste slave, treba da bude ukusno, da se kroz njega dobije i materijalni i duhovni blagoslov.
Sastojci za slavsko žito:
- 500 grama pčenice belije
- 400 grama kristalnog šećera
- 400 grama mlevenih oraha
- 2 kesice vanilin šećera
Ko ne voli aromu muskatnog oraščića može slobodno da ga izostavi iz recepta, mada se on vrlo malo i stavlja. Bitno je da se upotrebljava pšenica belija i da imate što bolji orah, dobro očišćen i bez ljuspica.
Priprema:
Pola kilograma pšenice belije prebrati od kamenčića i kukolja, sipati u ekspres lonac i preliti vodom, pa ostaviti da prenoći. Sutradan potopljeno žito isprati u nekoliko voda, da izađe prljavština i dobro skuvati u ekspres loncu.
Kada je pšenica skuvana, pustiti je da se ohladi i dok je još mlaka, procediti je ali je ne ispirati! To je jedna od tajni, pšenični skrob treba da ostane sa žitom. Kada ste procedili žito, još dok je toplo, samleti ga u blenderu, multipraktiku ili na mašini za mlevenje mesa.
Ne treba da se suviše sitno melje, bolje je da pšenica bude krupnije mlevena, da ima voluminoznost i tu svi greše. To je druga tajna najboljeg recepta za slavsko žito, a malo domaćica zna za njega.
(Espreso)