paŽnja
OVAKO ITALIJANI PRAVE FOKAČU HLEB KOJI JE KOD NAS POZNAT POD DRUGIM IMENOM: Kada čujete ko je sve OBOŽAVA i vi ćete
Pljosnati hleb sličan našoj pogači pripremićete brzo i lako, a ukus je fenomenalan
Pljosnati hleb sličan našoj pogači brzo i lako, a ukus je fenomenalan
Vruća jela od testa pravi su praznik za nepca u hladnim jesenjim i zimskim jutrima.
Naše domaćice navikle su da pripremaju tradicionalnu pogaču, dok Italijanke spremaju fokaču, sličan specijalitet koji se od naše pogače razlikuje samo po tome što se obavezno koristi maslinovo ulje i dodaju različiti premazi.
Ukoliko ste ljubitelj testa, predlažemo da obradujete članove porodice fokačom sa premazom od belog luka za doručak.
Sastojci:
500 g brašna
kesica suvog kvasca
300 ml vode
kašičica šećera
so (po ukusu)
6 kašika maslinovog ulja
2 čena belog luka
Priprema:
U činiji pomešajte brašno i so i ostavite sa strane.
Pobesnela životinja nije odustajala: Nakon što ju je izujedao rakun, devojčica završila u bolnici
Zagrejte vodu tako da bude mlaka, pa skinite posudu sa šporeta, dodajte suvi kvasac i šećer, razmutite i ostavite da odstoji desetak minuta. Potom ulijte ovu smesu u posudu sa brašnom i solju, sipajte dve kašike maslinovog ulja i zamesite meko testo.
Kad je testo umešeno, prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite da odstoji oko pola sata, tj. dok se masa ne udvostruči.
Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu, premesite ga i stavite u tepsiju koju ste prethodno premazali maslinovim uljem. Ostavite da odstoji još pola sata, a za to vreme pripremite premaz.
Očistite i iseckajte beli luk, pa ga pomešajte sa preostalim maslinovim uljem.
Zagrejte rernu na 220 stepeni, na površini fokače napravite mala udubljenja, po želji u njih stavite iseckane masline ili sušeni paradajz, pa stavite tepsiju u rernu i pecite fokaču dvadesetak minuta.
Dok je još vruća, premažite je mešavinom maslinovog ulja i iseckanog belog luka. Po želji, možete da dodate sušeni ruzmarin, bosiljak, origano, krupnu morsku so...
Prijatno!
(Espreso)