ukusno
ČIKOVI SU BILI OBAVEZNI U JUGOSLAVIJI, STARIJE JELO OD NJIH NE POSTOJI: Kada čujete od čega se pravi, ZANEMEĆETE
Čikovi su starinsko jelo koje se često pravilo u Jugoslaviji, a samo se umesi testo
U Jugoslaviji su se domaćice često dovijale i od sastojaka koje već imaju kod kuće pravile razne specijalitete. Tako su nastali i čikovi, popularno jelo koje se pravi od testa.
Namirnice koje su potrebne su jeftine, a priprema nije zahtevna. Izgledaju kao italijanske raviole, a služe se sa pavlakom i puterom. Obavezno isprobajte ovo starinsko jelo.
Sastojci:
- 550 g brašna
- 1 kašičica soli
- 2 jajeta
- malo vode
- puter
- 2-3 čena belog luka
- Još:
- 2 kašike kisele pavlaka
Priprema:
U činiji pomešajte brašno, jaja, so i toplu vodu, pa umesite elastično testo. Pokrijte i ostavite da odmori pola sata. U šerpu sipajte vodu i dodajte malo puter, posolite i stavite iseckani luk.
Ostavite da proključa. Testo podelite na dva dela i oba razvucite oklagijom. Isecite rezanca ili kockice, pa kuvajte u vodi dok ne ispliva na površinu, pa ostavite još par minuta.
U šerpici ugrejte puter i pavlaku i tom smesom prelijte testo. Za slatku varijantu ih pospite šećerom.
(Espreso/Stvar ukusa)