Čikovi, Foto: Printscreen Youtube

ukusno

ČIKOVI SU BILI OBAVEZNI U JUGOSLAVIJI, STARIJE JELO OD NJIH NE POSTOJI: Kada čujete od čega se pravi, ZANEMEĆETE

Čikovi su starinsko jelo koje se često pravilo u Jugoslaviji, a samo se umesi testo

Objavljeno: 06.12.2022. 11:04h > 11:08h

U Jugoslaviji su se domaćice često dovijale i od sastojaka koje već imaju kod kuće pravile razne specijalitete. Tako su nastali i čikovi, popularno jelo koje se pravi od testa.

Namirnice koje su potrebne su jeftine, a priprema nije zahtevna. Izgledaju kao italijanske raviole, a služe se sa pavlakom i puterom. Obavezno isprobajte ovo starinsko jelo.

Sastojci:

  • 550 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 2 jajeta
  • malo vode
  • puter
  • 2-3 čena belog luka
  • Još:
  • 2 kašike kisele pavlaka
  • FOTO: Printscreen Youtube
    FOTO: Printscreen Youtube
    FOTO: Printscreen Youtube
    FOTO: Printscreen Youtube
    FOTO: Printscreen Youtube
    FOTO: Printscreen Youtube
    FOTO: Printscreen Youtube

Priprema:

U činiji pomešajte brašno, jaja, so i toplu vodu, pa umesite elastično testo. Pokrijte i ostavite da odmori pola sata. U šerpu sipajte vodu i dodajte malo puter, posolite i stavite iseckani luk.

Ostavite da proključa. Testo podelite na dva dela i oba razvucite oklagijom. Isecite rezanca ili kockice, pa kuvajte u vodi dok ne ispliva na površinu, pa ostavite još par minuta.

U šerpici ugrejte puter i pavlaku i tom smesom prelijte testo. Za slatku varijantu ih pospite šećerom.

(Espreso/Stvar ukusa)