paŽnja
EVO KAKO DA VAM SE SLAVSKI KOLAČ NE RASCVETA PO POVRŠINI: Ovo je starinski recept koji uvek USPEVA
Da vam se to ne bi dogodilo, važno je da prilikom pripreme slavskog kolača poštujete dva važna pravila – kolač mora da bude dobro umešen, a posudu u kojoj ćete ga peći morate da stavite u baš vrelu rernu
Glavno obeležje slavske trpeze su žito, vino i kolač koji će domaćica umesiti
Ali, mešenje slavskog kolača za mnoge, pogotovo za mlade domaćice predstavlja izazovan posao, jer ili ne naraste dovoljno, ili se rascveta, ili „izađe“ iz posude u kojoj je pečen.
Da vam se to ne bi dogodilo, važno je da prilikom pripreme slavskog kolača poštujete dva važna pravila – kolač mora da bude dobro umešen, a posudu u kojoj ćete ga peći morate da stavite u baš vrelu rernu.
Sastojci:
kilogram brašna tip 500 za kolač i 250 grama brašna za ukrase
paketić svežeg kvasca
300 mililitara vode
2 supene kašike šećera
1 supena kašika soli
Priprema:
Zagrejte vodu da bude mlaka, pa joj dodajte šećer i izmrvljen kvasac, promešajte i ostavite da nadođe. U veću šerpu ili vanglu sipajte brašno, pa dodajte vodu sa kvascem i šećerom i dobro umesite. Testo bi trebalo da bude srednje tvrdo. Preko posude sa testom stavite krpu i ostavite testo da naraste. Kad se količina testa udvostruči, opet ga premesite. Preko posude sa testom opet stavite krpu i ostavite testo da raste još bar pola sata, pa ga premesite još jednom.
Uključite rernu na 250 stepeni. Dno šerpe ili okrugle tepsije u kojoj ćete peći kolač obložite papirom za pečenje.
Testo podelite na tri dela. Prvu trećinu testa spustite u šerpu ili dublju okruglu tepsiju obloženu papirom za pečenje. Od preostale dve trećine testa napravite četiri jufke, pa ih stavite preko prvog dela testa. Opet prekrijte krpom i ostavite da kolač naraste još pola sata.
Rerna mora da bude vrela kad u nju stavite šerpu ili okruglu tepsiju u kojoj ćete peći kolač. Odmah po stavljanju posude u kojoj pečete kolač smanjite temperaturu na 120 stepeni. Kolač bi trebalo da se peče oko sat vremena.
Dok se kolač peče, umesite testo za ukrase. Pomešajte 250 grama brašna, so i malo vode, i umesite tvrdo testo, pa ga rastanjite i modlama vadite ukrase – krst, pečate prosfornike, pletenicu, klas pšenice...
Pred kraj pečenja izvadite šerpu sa slavskim kolačem iz rerne, poređajte ukrase, premažite ih četkicom koju ste nakvasili vodom, pa vratite kolač u isključenu rernu još 10 do 15 minuta, prenosi Telegraf.
(Espreso)