Gibanica, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

za doručak

OVAKO SE SPREMA GIBANICA NA STARINSKI NAČIN: 1 SASTOJAK joj daje HRSKAVOST, recept ĆE VAS RASPAMETITI

Ništa lepše za doručak ne postoji

Objavljeno: 04.12.2022. 08:13h

Za doručak je gibanica uz jogurt je jedno od omiljenih jela.

Sastojci:

1kg brašna

0.5kg ovčijeg sira

FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

250g kajmaka

10 jaja

250g masti

1dl ulja

2dl mleka

foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Priprema

U brašno sipajte ulje, dodajte malo soli i zamesite testo sa mlakom vodom. Dobro urađeno testo podelite na 21 komad i ostavite da odstoji. Potom ih razvijte u male kore.

Po tri male kore premažite mašću i složite jednu na drugu, pa razvlačite oklagijom da debljine kore za rezanca. Ovu koru pecite na plotni ili u pećnici sa obe strane. Kore će se odvojiti jedna od druge, tako da ćete dobiti tri pečene kore.

foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Isto uradite sa preostalim testom. Umutite 8 jaja, dodajte usitnjeni sir i kajmak i sve dobro izmešajte. Posebno otopite mast. Na dnu tepsije sipajte 1-2 kašike masti, složite kore i premazujte ih sirom. Na kraju umutite dva jaja sa mlekom i prelijte preko složene gibanice. Poprskajte mašću i pecite u rerni.

(Espreso/Najžena)